Dva miliona eura za 1.800 bivših radnika "Radoja Dakića"

Advokati će dobiti 707 hiljada eura. Odbijen je njihov zahtjev da dobiju 2,25 miliona eura. Bivši radnici potražuju još 48 miliona
73 pregleda 0 komentar(a)
Dakićevci, Foto: Luka Zeković
Dakićevci, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.08.2015. 16:11h

Nešto više od 2,7 miliona eura prihodovanog od prodaje dijela imovine bivše fabrike mašina „Radoje Dakić“ biće podijeljeno bivšim radnicima, danas povjeriocima, i njihovim advokatima najkasnije do 10. septembra, saznaju „Vijesti“ u Osnovnom sudu.

Vijeće podgoričkog Osnovnog suda, kako je to juče „Vijestima“ potvrđeno, odbilo je četiri prigovora advokata i jedan prigovor povjerilaca, čime su se konačno stekli uslovi za raspodjelu novca.

Odbijen je glavni prigovor advokata bivših radnika da im se isplati mnogo veći iznos novca po osnovu troškova sudskih postupaka. Njima je sudija Danilo Jegdić prvobitno odredio oko- 707 hiljada eura.

To znači da će bivšim radnicima “Radoja Dakića” do 10. septembra biti isplaćeno nešto više od dva miliona eura.

Prema računici advokata, samo iz tri kancelarije su potraživali po osnovu sudskih troškova ukupno 2,25 miliona eura i prijetilo je da na kraju ove raspodjele bivšim radnicima ne bude isplaćen ni cent.

Oko 1.800 bivših radnika, danas povjerilaca bivše fabrike mašina, potražuju ukupno po osnovu pravosnažnih sudskih presuda više od 50 miliona eura.

Na isplatu potraživanja čekaju čitavu deceniju.

Ovaj iznos od 50 miliona predstavlja 77 mjesečnih zarada koje im nijesu isplaćene dok su bili u realnom odnosu, sa obračunatim zakonskim kamatama. Preostali dio novca radnici će pokušati da dobiju nakon prodaje ostale imovine.

Bivši radnici godinama protestuju na podgoričkim ulicama, pred zgradom Vlade, Skupštine i Osnovnog suda, a sve u pokušaju da se izbore za konačno izvršenje presude.

Prvobitno je bilo planirano da se oni namire od prodaje zemljišta i imovine bivše fabrike mašina, za koju u više navrata nije ni bilo kupaca na prethodno oglašenim tenderima.

Na kraju se, poslije nove procjene više od 200.000 kvadrata zemljišta i ostale imovine, pristupilo se parcijalnoj prodaji zemljišta i hala bivše fabrike. Tako su se prije nekoliko mjeseci i krajem prošle godine stekli uslovi za prodaju dijela imovine, a sad i za raspodijelu ostvarenog prihoda po tom osnovu.

Bivši radnici nakon posljednjeg okupljanja pred zgradom Osnovnog suda prekinuli su protest do završetka godišnjih odmora, do 2. septembra.

Od 1.800 povjerilaca među njima, nažalost, njih oko 400 preminulo je, u međuvremenu ne dočekavši pravdu. Pravo na isplatu potraživanja imaju njihovi pravni nasljednici.

Bonus video: