KAP postaje Uniprom za dva do tri mjeseca

“Rezultat koji je bio je poslovna tajna. Nikad u životu ne radim sa negativnim rezultatom”, kazao je Pejović
28 komentar(a)
Veselin Pejović, Foto: Luka Zeković
Veselin Pejović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.08.2015. 08:54h

Gazda Uniproma Veselin Pejović je saopštio da će do stvarnog preuzimanja KAP-a doći tek za 2-3 mjeseca nakon što se obavi popis imovine. On je objasnio da trenutno sa KAP-om radi 110 firmi iz Crne Gore, a da je u samoj kompaniji zaposleno 550 ljudi sa prosječnom neto zaradom od 750 eura.

Na pitanje da da li radnici KAP-a mogu da idu na godišnji odmor, Pejović je odgovorio da to treba pitati stečajnu upravu, a da će on o tome odlučivati nakon preuzimanja radnika KAP-a koji će postati u narednom periodu radnici Uniproma.

Pejović je juče na konferenciji za novinare pokazao uplatnicu kao dokaz da je još u petak uplatio preostalih 13.980.000 eura za kupoprodajnu cijenu imovine KAP-a. Pejović je istakao da je navedeni dio kupoprodajne cijene isplatio Uniprom iz svojih sredstava nezavisno od poslovanja i proizvodnje aluminijuma u KAP-u.

On, međutim, nije želio da saopšti sa kakvim rezultatom su Uniprom i KAP završili poslovnu 2014, sa kakvim rezultatom je poslovao u KAP-u od preuzimanja njegove uprave 19. jula prošle godine do sada, odnosno da li je zaradio na poslu sa KAP-om prije nego što je postao njegov vlasnik.

"Rezultat koji je bio je poslovna tajna. Nikad u životu ne radim sa negativnim rezultatom”, dodao je zagonetno Pejović.

Njemu je, ipak, zasmetala javno objavljena projekcija bivšeg gazde KAP-a, kompanije CEAC Olega Deripske, prema kojoj je Uniprom u drugoj polovini prošle godine u KAP-u mogao zaraditi više od 20 miliona dolara, što je prema tadašnjem kursu iznosilo 17,5 miliona eura.

“Ne znam kako je najveća svjetska kompanija koja je 5-6 godina upravljala KAP-om napravila gubitak 400 miliona, a ja da za četiri mjeseca napravim profit 20 miliona. Nisam mađioničar da čarobnim štapićem tako nešto ostvarim”, dodao je Pejović.

Na pitanje, zašto se sada odlučio da uplati preostali iznos kupoprodajne cijene iako se i dalje vode međunarodni sporovi protiv države i KAP, zbog kojih je ranije odbijao to da uradi, Pejović je odgovio:

"Glavni sudski postupak je CEAC pokrenuo u Nikoziji (Kipar). Moj pravni tim koji je od prvog dana upućen u pravnu regulativu KAP-a mi je dao savjet da sada bez ikakvih problema mogu da isplatim kupoprodajnu cijenu i završim posao. Ipak je trebalo vrijeme da se sagleda situacija i nije se mogla riješiti za mjesec”.

On je saopštio da je u proteklom periodu povećao mjesečnu proizvodnju metala sa 3.200 tona na 4.000 tona mjesečno.

"Da nismo počeli sa remontom serije B u Elektrolizi, došlo bi do njenog gašenja i gašenja KAP-a”, naveo je Pejović uz napomenu da je do sada remontovano oko 40 proizvodnih ćelija.

Kao glavni problem u daljem razvoju KAP-a i aluminijumske industrije on je istako problem skupe cijene električne energije koju KAP pet dana unaprijed avansno plaća Elektroprivredi Crne Gore.

Pejović je ocijenio da EPCG sa visokom cijenom struje koči dalji razvoj KAP-a, ali i da sa tom kompanijom uskoro, poslije godišnjih odmora, očekuje dogovor o novom aranžmanu.

"Želimo za godinu-dvije da stvorimo uspješnu firmu prepoznatljivu u Evropi, sa proizvodnim pogonima koji će ubuduće biti usmjereni na preradu aluminijuma i proizvodnju legura, limova i trupaca”, dodao je Pejović.

Od kad je preuzeo KAP on je EPCG, posredstvom Montenegro bonusa za povučenu struju platio 37,74 miliona eura i pregled iznosa sa mjesečnih faktura podijelio novinarima.

"Mislim da KAP plaća najvišu cijenu u svijetu koju jedan kombinat aluminijuma može da plaća“, kazao je Pejović, ali i napomenuo da ne želi da kupuje energiju od drugog dobavljača u regionu ili svijetu.

EPCG: Neka Pejović potraži energiju na slobodnom tržištu

Pejović je objasnio da je EPCG ponudio dva alternativna predloga EPCG koja imaju za cilj postizanje novog ugovora o isporuci električne energije.

"Prvi predlog je da EPCG odobri 10 odsto popusta kao ostalim urednim platišama, a drugi da se cijena energije formira prema cijeni aluminijuma na Londonskoj berzi. U proteklom periodu imali smo kao kompanija izvoz od 100 iliona, a EPCG smo platili 37 miliona. Energiju smo plaćali po cijeni 40,4 eura po megavat času, kad je na berzi bila 36 eura”, naveo je Pejović.

Iz EPCG su reagovali na njegovu izjavu i podsjetili da EPCG “nema ugovorni odnos o snabdijevanju KAP-a električnom energijom, već sa Montenegro bonusom”.

"Stoga nas iznenađuje njegova izjava da EPCG, sa visokom cijenom energije, koči dalji razvoj KAP-a. Takođe, kako je javnost i gospodin Pejović upoznati, a u skladu sa Zakonom o energetici i odlukama RAE, svi tzv. direktni potrošači nalaze se na slobodnom tržištu još od 2009. pa stoga mogu pronaći drugog snabdjevača na otvorenom tržistu električne energije”, naveli su iz EPCG.

Iz te kompanije su naglasili “da je EPCG spremna da sa svakim kupcem razgovara o snabdijevanju električnom energijom u cilju obostranog interesa tj. uz p oštovanje osnovnih principa po kome će se cijena formirati na bazi tržišne cijene električne energije i razumnog nivoa ostvarenog profita”.

Pejović je juče napomenuo da za KAP slučaju skupe struje ima i plan “B” sa otvaranjem svega jednog ili dva pogona za preradu sa uvozom sirovine, ali da će u tom slučaju, kako je naglasio, EPCG imati problem jer KAP-u neće prodavati energiju u sadašnjem iznosu.

"Da ne radi Elektroliza, prenos energije koji mi sad plaćamo u iznosu od 3,5 miliona eura na godišnjem nivou, plaćali bi građani. I doći će u tom slučaju do poskupljenja električne energije”, tvrdi Pejović, koji u narednom period očekuje razumijevanje EPCG za novi aranžman sa KAP-om.

Bonus video: