Do sada penzija za 600 stečajaca

U Fondu procjenjuju da će od 1.500 do 2.000 stečajaca ispuniti uslove za odlazak u penziju. Skupština nije produžila rok
76 pregleda 0 komentar(a)
Boksiti, Foto: Luka Zeković
Boksiti, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.08.2015. 19:12h

Pravo na prijevremenu penziju, na osnovu izmjena zakona o penzijsko invalidskom osiguranju, do sada je steklo 600 radnika koji su ranije radili u firmama koje su otišle pod stečaj, saznaju “Vijesti”,

Fondu penzionog osiguranja do isteka roka važenja ovih izmjena podnijeto je oko 3.000 zahtjeva, obrađeno je 1.200, a samo je u 600 slučajeva odlučeno pozitivno.

Procjena Fonda za penziono osiguranje je, prema nezvaničnim informacijama, da će oko 1.500 do 2.000 radnika ostvariti pravo na prijevremenu penziju po ovom osnovu.

Na osnovu zakona, čije je izmjene predložio Demokratski front, stečajci su imali pravo da podnesu zahtjev do 31.jula. Pošto je taj datum prošao, SNP je predlagao da produži do kraja decembra, ali je skupštinska većina u petak to odbila.

U državi ne postoji evidencija koliko radnika po ovom osnovu ima pravo na penzionisanje.

“Vijesti” su ranije objavile da dio radnika KAP-a, Duvankomerca, Javorka i mnogih drugih firmi nije obezbijedio pravo na odlazak u penziju pod povlašćenim uslovima zbog nedorečenosti zakona i kratkog roka, a i komplikovane procedure.

Prema propisu koji je usvojila Skupština, radnici iz državnih preduzeća koja su otišla pod stečaj imaju pravo na prijevremenu penziju ako su ostvarili 30 godina staža i radnici sa 25 godina staža.

Do sada su se Fondu, kako su zvanično saopštili, prijavili bivši zaposleni iz 300 preduzeća.

Bonus video: