Prosječan julski račun za struju 38,5 eura

Iz EPCG su kazali da domaćinstva u Mojkovcu bilježe najnižu prosječnu potrošnju od 23,8 eura, dok je najveća u julu očitana u Ulcinju, gdje su domaćinstva u prosjeku potrošila električne energije u vrijednosi od oko 61 eura
104 pregleda 0 komentar(a)
EPCG, Foto: Luka Zeković
EPCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.08.2015. 13:26h

Prosječan julski račun za električnu energiju za domaćinstva, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosi 38,51 eura, što je, zbog povećane potrošnje, znatno više u odnosu na jun, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

Iz EPCG su kazali da domaćinstva u Mojkovcu bilježe najnižu prosječnu potrošnju od 23,8 eura, dok je najveća u julu očitana u Ulcinju, gdje su domaćinstva u prosjeku potrošila električne energije u vrijednosi od oko 61 eura.

„Račun vrijedan preko 150 eura dobiće 1,5 odsto potrošača, dok je potrošnja od 100 do 150 eura očitana kod 2,4 odsto potrošača“, navodi se u saopštenju.

Julske račune sa popustom za redovne platiše dobiće oko 152,64 hiljade kupaca.

Domaćinstva su u julu potrošila oko 115,19 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je 35,6 odsto više u odnosu na junsku potrošnju i 18 odsto više u odnosu na potrošnju ostvarenu tokom jula prošle godine.

„Zbog izuzetno visokih, tropskih temperatura, prethodnog mjeseca je ostvarena rekordna mjesečna, kao i dnevna potrošnja električne energije za ljetnji period. Tokom jula je potrošeno 243,5 miliona kWh (distributivni potrošnja), što je skoro 19 odsto više u odnosu na jul prošle godine i skoro pet odsto više u odnosu na jul 2012, koja je držala primat rekordne mjesečne potrošnje u ljetnjem periodu“, saopštili su iz EPCG.

Kako su podsjetili, 22. jula je ostvarena i rekordna ljetnja dnevna potrošnja električne energije u Crnoj Gori, od 9,3 miliona kWh, što je čak 40 odsto više u odnosu na prosječnu potrošnju koja je tokom jula ostvarivana u periodu od 2006. do prošle godine.

„Najveća julska dnevna potrošnja je blizu najveće dnevne potrošnje ikad zabilježene u Crnoj Gori, koja je ostvarena 31. decembra prošle godine (10,5 miliona kWh). Najveći potrošači su primorske opštine, koje su prethodnog mjeseca potrošile rekordnih 108 miliona kWh, što je gotovo polovina od ukupne distributivne potrošnje u Crnoj Gori“, naveli su iz EPCG.

Bonus video: