Pejović uplatio preostalih 13,9 miliona eura za imovinu KAP-a

Pejović je istakao da je preostali dio kupoprodajne cijene isplatio Uniprom iz svojih sredstava nezavisno od poslovanja i proizvodnje aluminijuma u KAP-u
93 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2015. 18:45h

Gazda nikšičke kompanije Uniprom i novi vlasnik Kombinata aluminijuma Veselin Pejović pokazao je danas novinarima uplatnicu kao dokaz da je još u petak uplatio preostalih 13,9 miliona eura za kupoprodajnu cijenu imovinene KAP-a.

Pejović je istakao da je preostali dio kupoprodajne cijene isplatio Uniprom iz svojih sredstava nezavisno od poslovanja i proizvodnje aluminijuma u KAP-u.

On, međutim, nije želio da saopšti sa kakvim rezultatom su Uniprom i KAP završili poslovnu 2014. godinu,sa kakvim rezultatom je poslovao u KAP-u od njegovog preuzimanja 19. jula prošle godine do danas, i da li je dobio ili izgubio?

"Rezultat koji je bio je poslovna tajna…Nikad u životu ne radim sa negativnim rezultatom", dodao je zagonetno Pejović.

Na pitanje, zašto se sada odlučio da uplati preostali iznos kupoprodajne cijene iako se i dalje vode međunarodni sporovi protiv države i KAP, zbog čega je ranije odbijao to da uradi, Pejović je odgovorio:

"Glavni sudski postupak je CEAC pokrenuo u Nikoziji (Kipar). Moj pravni tim koji je od prvog dana upućen u pravnu regulativu KAP-a mi je dao savjet da bez ikakvih problema mogu da isplatim kupoprodajnu cijenu i završim posao. Ipak, je trebalo vrijeme da se sagleda situacija i nije se mogla riješiti za mjesec".

On je saopštio da je u proteklom periodu povećao mjesečnu proizvodnju metala sa 3.200 tona na 4.000 tona mjesečno.

"Da nismo počeli sa remontom serije B u Elektrilizi došlo bi do njenog gašenja i gašenja KAP-a", naveo je Pejović uz napomenu da je do sada remontovano oko 40 proizvodnih ćelija.

Kao glavni problem u daljem razvoju KAP-a i aluminijumske industrije on je istao problem skupe cijene električne energije koju KAP pet dana unaprijed avansno plaća Elektroprivredi Crne Gore.

Pejović je ocijenio da EPCG sa visokom cijenom struje koči dalji razvoj KAP-a, ali i da sa tom kompanijom očekuje dogovor o novom aranžmanu odmah poslije godišnjih odmora.

"Želimo za godinu, dvije da stvorimo uspješnu firmu prepoznatljivu u Evropi, sa proizvodnim pogonima koji će ubuduće biti usmjereni na preradu aluminijuma I proizvodnju legura, limova i trupaca”, dodao je Pejović.

Od kad je preuzeo KAP on je EPCG, posredstvom Montenegro bonusa za povučenu struju platio 37,74 miliona eura i pregled iznosa sa mjesečnih faktura podijelio novinarima.

Galerija

Bonus video: