Pavićević: Penzioneri izjednačeni sa korisnicima socijalne pomoći

Pavićević poručuje da neće odustati i da će u narednom periodu izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju staviti ponovo na dnevni red Skupštine Crne Gore
9 komentar(a)
Danijela Pavićević, Foto: SNP
Danijela Pavićević, Foto: SNP
Ažurirano: 08.08.2015. 11:43h

Siromaštvo crnogorskih građana je iz godine u godinu sve izraženije, a aktuelna vladajuća koalicija ne radi ništa na rješavanju tog ozbiljnog problema sa kojim je naša zemlja suočena već više od dvije decenije, smatra Danijela Pavićević, potpredsjednica SNP-a. Ona navodi da su penzioneri, čija je penzija ispod dvije stotine eura, a kojih ima oko 40 000, izjednačeni sa korisnicima socijalne pomoći.

"Kako bismo imali što realniju sliku ekonomskog stanja u Crnoj Gori moramo uzeti u obzir i građane koji su, usljed stečaja u njihovim preduzećima, nakon višegodišnjeg rada, ostali bez posla i našli se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Predstavnicima vlasti nikada nije ni bilo stalo do ekonomske održivosti tih preduzeća, jer su ih povjeravali osobama koje nijesu umjele njima upravljati, što je imalo katastrofalan uticaj na ukupan privredni razvoj. Ako se zna da su otpušteni radnici, uglavnom, osobe srednje starosne dobi - jasno je da su im šanse za pronalaženjem novog radnog angažmana minimalne, jer veoma teško mogu zadovoljiti visoke kriterijume crnogorskih poslodavaca", piše u saopštenju Pavićević.

Pavićević podsjeća da inicijativa Socijalističke narodne partije da se, kroz izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, makar malo ublaži težak položaj ove kategorije građana, nije naišla na dobru volju poslanika vladajućih partija.

Poručuje da neće odustati i da će u narednom periodu ove izmjene staviti ponovo na dnevni red Skupštine Crne Gore.

"Ekonomski problemi se povećavaju, a vlast poseže za dodatnim nametima i opterećenjima već osiromašenih građana. Rješavanje problema nezaposlenosti i životnog standarda građana nijesu od primarnog značaja za vladajuću koaliciju, koja sa tim problemima ne želi da se suoči.Nedostatak novca u državnom budžetu rješava se rebalansom ili dodatnim zaduživanjem, a garancija su građani i njihova djeca koja će sve to jednom morati da vrate. To neće biti problem djece crnogorskih vlastodržaca s obzirom da su neki od njih s punoljetstvom postali vlasnici, recimo, luksuznih nekretnina u nekim od evropskih metropola. Biće to, nažalost, problem djece one većine siromašnih građana koji na dan izbora, zarad, "sigurne socijale”, zaokružuju vlast. Njihova djeca će morati da plate skupi život u luksuzu predstavnika vlasti i to je potrebno da znaju građani Crne Gore."

Pavićević zaključuje:

"Neko je rekao da država, odnosno vlast, postoji zbog građana, ali nas naši vlastodršci uvjeravaju u suprotno, to jest da su građani tu samo zbog njih."

Bonus video: