Dopis USSCG Delegaciji EU povodom kršenja prava radnika

Predstavnike USSCG posebno zabrinjava činjenica da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja, na zahtjev Obradović, dalo mišljenje da zaposleni koju su angažovani u stečaju imaju pravo na godišnji odmor
86 pregleda 0 komentar(a)
stečaj, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
stečaj, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 07.08.2015. 18:14h

Unija slobodnih sindikata (USSCG) uputila je dopis Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, povodom, kako je navedeno, drastičnog kršenja prava radno angažovanih u preduzećima u stečaju.

"Obraćamo vam se zbog izraženog, a nažalost sada i ozvaničenog, drastičnog kršenja prava zaposlenih u društvima u stečajnom postupku. Nedavno je naša koleginica Sandra Obradović, kao predsjednik reprezentativnog Sindikata u Kornbinatu aluminijuma u stečaju, dobila otkaz zato što je od stečajne uprave zahtijevala da se zaposlenirna obezbijedi jedno od prava iz radnog odnosa, odnosno pravo na godišni odmor", naveo je generalni sekretar USSCG, Srđa Keković u dopisu šefu Delegacije EU u Podgorici, Mitji Drobniču.

Obradović je, kako je podsjetio Keković, od stečajne uprave dobila odgovor da osobe koje se nakon otvaranja stečajnog postupka radno angažuju imaju pravo na naknadu (zaradu), bez prava na godišnji odmor, plaćeno odsustvo i druga prava iz radnog odnosa, ali imaju pravo na uplatu doprinosa za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje.

Takav stav stečajne uprave potvrđen je i presudom Privrednog suda po tužbi Obradović, u kojoj se navodi da stečajni upravnik, uz saglasnost stečajnog sudije, može da angažuje potreban broj osoba radi okončanja započetih poslova ili radi vođenja stečajnog postupka. Zadržani radnici na radu kod stečajnog dužnika svoja prava po tom osnovu mogu ostvarivati samo u skladu sa Zakonom o stečaju.

Predstavnike USSCG posebno zabrinjava činjenica da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja, na zahtjev Obradović, dalo mišljenje da zaposleni koju su angažovani u stečaju imaju pravo na godišnji odmor.

"Međutim, na zahtjev da Ministarstvo rada reaguje i obezbijedi radnicima KAP-a u stečaju pravo na korišćenje godišnjeg odmora, s obzirom na to da ga nijesu koristili za dvije godine od uvođenja stečaja, Ministarstvo je odgovorilo da nema zakonskih mogućnosti da stane u zaštitu tog prava iz radnog odnosa, jer Inspekcija rada u konkretnom slučaju ne moze intervenisati", rekao je Keković.

On je dodao iz svega proizilazi da za zaposlene u Crnoj Gori, koji su radno angažovani u stečajnom postupku, Zakon o radu ne važi.

"To dalje znači da su zasposleni radno angažovani u stečajnom postupku, zaposleni drugog reda, koji nemaju osnovna prava iz radnog odnosa, koja se garantuju međunarodnim i domaćim radnim zakonodavstvom, već ih tretiraju kao najamnu radnu snagu. Ovakvo stanje je neprihvatljivo. Zato Vas molimo da, nakon dobijanja ovog akta, upozorite Vladu na obavezu poštovanja prava zaposlenih angažovanih u stečaju, u punom obimu svih prava koja su zaposlenima", poručio je Keković.

Bonus video: