Viten: Nastojimo da vratimo njemačke turiste u Crnu Goru

Međutim, kako je naveo, na ekonomskoj mapi Njemačke Crna Gora se ne pozicionira tako visoko i nije toliko prisutna
77 pregleda 6 komentar(a)
turizammm_1, Foto: V.LAJOVIĆ
turizammm_1, Foto: V.LAJOVIĆ
Ažurirano: 07.08.2015. 10:08h

Turisti iz Njemačke sve češće prepoznaju Crnu Goru kao destinaciju za odmor, dok su investitorima najinteresantnija ulaganja u turističke kapacitete i obnovljive izvore energije, saopštio je počasni konzul Crne Gore u Hamburgu, Per Viten.

On je za Glasnik Privredne komore (PKCG) kazao da su projekti iz turizma i energetike najaktuelniji i najinteresantniji za privrednu saradnju Crne Gore i Njemačke.

“Najveće su mogućnosti za saradnju dvije države u turizmu. Ova privredna grana nam je veoma interesantna za ulaganja”, rekao je Viten.

Međutim, kako je naveo, na ekonomskoj mapi Njemačke Crna Gora se ne pozicionira tako visoko i nije toliko prisutna.

“Naš cilj je da afirmišemo Crnu Goru kao prestižnu destinaciju na njemačkom tržištu. Nastojimo da nađemo način da vratimo njemačke turiste u vašu državu jer je, podsjetiću, svojevremeno u Crnoj Gori ljetovalo znatno više turista nego sada. Vaša država nam je bila jako interesantna pa je prije tri, četiri decenije bilo mnogo više posjeta iz Njemačke”, precizirao je Viten.

On je, odgovarajući na pitanje da li bi to “zlatno doba” u turizmu moglo da se vrati i kada, rekao da to ne može striktno da predvidi s obzirom na to da je u vrijeme procvata crnogorskog turizma Evropa bila podijeljena, a Crna Gora je imala određenu privilegiju pa su dolazili u Crnu Goru na ljetovanje.

“Danas ste vi u konkurenciji sa velikim brojem malih država, malih destinacija i situacija je potpuno drugačija. Možda je realno očekivati da se za pet-šest godina udvostruči ili utrostruči broj turista iz Njemačke koji će boraviti u Crnoj Gori”, ocijenio je Viten.

On je rekao i da su susreti privrednika, poput junskog, kada je delegacija Hamburga posjetila Crnu Goru, prilika da se ti koraci ubrzaju, zbog čega je u delegaciju izabrao predstavnike velikih kompanija sa sjevera Njemačke.

“Došli smo ovdje da njemački biznismeni upoznaju privredni ambijent, da dobiju neophodne informacije i da se, moguće, odluče za pokretanje biznisa. Interesovanje postoji i nadam se da će u skoroj budućnosti rezultirati konkretnim poslovima”, rekao je Viten.

Govoreći o načinu na koji bi energetika mogla da bude oblast u kojoj bi dvije države ojačale privredne veze, Witten je rekao da njemačka Vlada insistira da se oni u svojoj državi moraju usredsrediti na izgradnju obnovljivih izvora energije.

“S obzirom na to da vi imate prirodna bogatstva, to predstavlja mogućnost za razvoj tih izvora energije, proizvodnju struje iz tih resursa. Imajući u vidu gradnju podmorskog energetskog kabla koji vas povezuje sa Italijom to predstavlja mogućnost za brži i veći razvoj tih izvora energije i naravno preko kabla izvoz energije iz zapadne Evrope prema drugim državama”, objasnio je Viten.

On je kazao da su Njemci apsolutno zainteresovani za ulaganja u te energetske projekte, zbog čega su tu.

“Crna Gora je u tom kontekstu u sjajnom položaju. Ipak, o tome odlučuje njemačka Vlada, odnosno naš industrijski sektor. Mi smo u poziciji da informišemo i budemo logistika ovim projektima”, dodao je Viten.

On je naveo i da postoji namjera da sarađuju sa Lukom Bar, ali i da prošire saradnju sa drugim lukama, na primjer Rijekom.

Viten je dodao da će dolaziti i ubuduće, pri čemu će kontakti biti češći i nada se da će rezultirati unaprijeđenjem biznis relacija između dvije države.

Bonus video: