Ko ide, na vrijeme dobija 5,7 miliona od Eurofonda

Akcionari zabrinuti što nema oglasa za prodaju dijela imovine Eurofonda
82 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Barović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Veselin Barović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.08.2015. 18:08h

Akcionari Zatvorenog investicionog fonda Eurofond, njih 14,6 odsto, koji su krajem prošle godine glasali protiv plana daljeg razvoja ovog fonda biće isplaćeni početkom naredne godine u ukupnom iznosu od 5,7 miliona eura, potvrđeno je juče „Vijestima“ u ovom fondu.

Proteklih dana više akcionara prenijelo je „Vijestima“ da su zabrinuti što se u medijima još ne objavljuju oglasi za prodaju dijela imovine ZIF Eurofond. Iz tog prihoda bi početkom naredne godine trebalo da se isplate vlasnički ulozi dijela nezadovoljnih akcionara.

ZIF Eurofond čine nekretnine od 5,85 miliona, kontrolni paketi akcija “Rade”, Izbora, Solane...

Vlasnici Zatvorenog investicionog fonda Eurofond usvojili su krajem prošle godine na skupštini predloženi program razvoja fonda, dok su protiv plana glasali predstavnici 14,64 odsto od ukupnog broja akcija koji su zatražili isplatu svog vlasničkog uloga.

ZIF Eurofond danas ima oko 14 hiljada akcionara. Fondom godinama gazduju ljudi iz Crne Gore i BiH povezani sa podgoričkim biznismenom Veselinom Barovićem.

Nakon transformacije na otvoreni i zatvoreni fond, obavljene prije dvije godine, u ZIF Eurofond ostale su nekretnine vrijedne 5,85 miliona eura, kao i kontrolni paketi akcija Bjelasica Rade, Izbora Bar, Solane “Bajo Sekulić” iz Ulcinja i Elektrogrupe DD Jajce iz BiH.

„Periodično objavljujemo oglase za prodaju dijela imovine Izbora Bar u stečaju. Akcionari Eurofonda ne treba da brinu jer ćemo do zadatog roka za isplatu vlasničkog uloga prodati dio akcija kompanija iz portfelja fonda i dio imovine“, objasnili su „Vijestima“ juče iz Eurofonda.

Isplata će se obaviti prema prosječnoj tromjesečnoj vrijednosti akcije ovog fonda koja iznosi oko 14 centi.

Akcionari Eurofonda koji žele da izađu iz zatvorenog fonda od kraja prošle godine, u skladu sa zakonskim odredbama, imali su zakonsko pravo na isplatu vlasničkog uloga (akcija), tokom naredne kalendarske godine u kešu ili u emitovanim obveznicama sa istim rokom dospijeća.

Bonus video: