Podrška Sindikata metalca radnicima Brodogradilišta

Odluka Privrednog suda nije nepovoljna samo za radnike, već i grad Herceg Novi, za Sindikat Crne Gore, za privredu i razvoj države“, naveo je Mijanović
68 pregleda 1 komentar(a)
Jadransko brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Jadransko brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 06.08.2015. 11:07h

Sindikat metalaca Crne Gore podržava radnike Jadranskog brodogradilišta Bijela u njihovim nastojanjima da ostvare svoja prava iz i po osnovu rada i očekuju da odgovorne institucije nađu realno moguća rješenja u zajedničkom interesu.

Predsjednik Sindikata metalaca, Dragan Mijanović, kazao je da nijesu očekivali uvođenje stečaja.

„Odluka Privrednog suda nije nepovoljna samo za radnike, već i grad Herceg Novi, za Sindikat Crne Gore, za privredu i razvoj države“, naveo je Mijanović u saopštenju.

On je rekao da je jasno da se bez radnika ne može oploditi niti očuvati kapital, zbog čega je interes svih da traže način za nastavak rada.

„Zbog toga apelujemo na sve odgovorne institucije da imaju razumijevanja prema stečajcima koji se nalaze u konstantnom strahu od gubitka radnog mjesta“, rekao je Mijanović.

Složeni ekonomski procesi, kako je ocijenio, dešavaju se u nepovoljnim ekonomskim i soijalnim prilikama, što najviše pogađa zaposlene i njihove porodice.

„To je razlog da je očuvanje radnog statusa radnika prioritet, jer neriješena ekonomska pitanja u preduzećima imaju za posljedicu šire društvene probleme“, smatra Mijanović.

Prema njegovim riječima, radnici su podnijeli značajne žrtve u prethodnom periodu i bili su najviše zainteresovani za stabilnost preduzeća i njegovo uspješno poslovanje.

„Ova neizvjesnost proizašla je iz nepoštovanja Zakona o radu i kolektivnog ugovora i na taj način bili su prinuđeni da svoja prava traže putem štrajka. Poslodavci moraju biti svjesni da je otpremnina i sa njom druga socijalna prava posljednje i za radnike najnepovoljnije rješenje“, zaključio je Mijanović.

Bonus video: