Vučinić: Radnici u KAP-u ucijenjeni i zloupotrijebljeni

Prema riječima Vučinića, zaposleni najviše strahuju od završetka stečaja i dana kada će se konačno znati ko je vlasnik KAP-a i kakav će biti odabir radnika koji će nastaviti da rade
14 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Janko Vučinić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.08.2015. 15:28h

U Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) se nakon uvođenja stečaja radnici brutalno eksploatišu i uskraćena su im elementarna prava, saopštio je lider Radničke partije, Janko Vučinić.

On je kazao da su radnici zbog teškog i krajnje ugroženog socio-ekonomskog stanja primorani da prodaju zdravlje i život, da bi očuvali golu životnu egzistenciju i biološki opstanak.

“Radnicima KAP-a su uskraćena najelementarnija radnička prava, kao što su pravo na plaćeni godišnji odmor, na bolovanje, sigurno radno mjesto i sindikalno organizovanje. Jednostavno rečeno radnici u Kombinatu aluminijuma su ucijenjeni i zloupotrebljeni i na njihovoj se muci i radu stvara profit koji se preliva u džepove sadašnjeg ‘poluvlasnika’ KAP-a firme Uniprom, menadžerskog tima za koji se ne zna po koliko hiljada eura dobijaju u zatvorenim kovertama i sve to uz saglasnost stečajnog upravnika, sudije i Privrednog suda”, naveo je Vučinić u saopštenju.

On se nedavno sastao sa radnicima KAP-a koji su mu prenijeli da rade u neizdrživim uslovima u fabrici u koju je stečaj uveden u junu 2013.

Prema riječima Vučinića, zaposleni najviše strahuju od završetka stečaja i dana kada će se konačno znati ko je vlasnik KAP-a i kakav će biti odabir radnika koji će nastaviti da rade.

“Pitaju se da li će i dalje biti najamnici kao što su bili do sada za vrijeme stečaja i da li će ikada doći do sigurnog radnog mjesta i ugovora kojim će im omogućiti stalno zaposlenje. Ono što je više nego zabrinjavajuće da radnici u KAP-a ne smiju da se oglase, da iznesu u javnost nevolje u kojim su se našli, ne smiju da pitaju za odmor, moraju povrijeđeni i bolesni da dolaze na posao, jer su u suprotnom na minimalcu od 193 eura umjesto na nadoknadi utvrđenoj zakonom u visini 80 odsto osnovne zarade”, naveo je Vučinić.

Za plaćene godišnje odmore stečajna uprava im, kako je dodao, tvrdi da nemaju pravo, jer to nije po Zakonu o stečaju, a to što se u toku stečaja proizvodi i stvara profit, pune privatni džepovi i od tog se otplaćuje KAP, to je „po zakonu“.

“Po tom zakonu se pljačka nekadašnja društvena imovina i izrabljuju radnici koji su bili do skoro vlasnici te iste imovine koja se sada pustoši i prodaje u bescjenje pred njihovim očima, a njima su od nekadašnjeg bogatstva ostale samo ruke i nadnice nedovoljne za goli život”, rekao je Vučinić.

On je kazao da, po običaju državne institucije ćute.

“Ministarstvo rada, kako su mi radnici rekli, dobro je upoznato sa ovim problemom i smatra da radnici u KAP-u imaju pravo na plaćeni godišnji odmor, ali kako su im rekli, da ironija bude veća, to nije u njihovoj nadležnosti. Čija je? Inspekcije rada, koja se ne oglašava i ne reaguje?”, pitao je Vučinić.

Ne čuju se, kako je dodao, ni nacionalne sindikalne centrale.

“Ako se ovako postupa u Kombinatu i u Željezari, može se samo zamisliti šta doživljavaju radnici u ostalim mnogo manjim fabrikama i preduzećima. Više je nego jasno šta se tek tamo dešava i kakvi su sve načini izrabljivanja. Poslije svega, još je jasnije da je više nego potreban sveopšti radnički ustanak u Crnoj Gori i pobuna sa kojom ćemo vratiti ono što je bilo naše, radničko i poslije čega će radnik biti ponovo biti čovjek”, poručio je Vučinić.

Bonus video: