Protest radnika Brodogradilišta: “Janković i Radman nam ponudili da pozovu banke"

Krivokapić je objasnio zašto ponuda stečajnog upravnika Žarka Ostojića da remontuju brodove za njih nije prihvatljiva
108 pregleda 4 komentar(a)
Jadransko brodogradilište protest, Foto: Slavica Kosić
Jadransko brodogradilište protest, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 05.08.2015. 11:54h

Opština Herceg Novi pokušaće da nađe kompromis između ponude koju su radnici Jadranskog brodogradilišta dobili iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva i njihovih zahtjeva, odnosno oko isplate otpremnina po kolektivnom ugovoru, što je sporno, s obzirom da je uveden stečaj.

Bivši radnici te kompanije danas su se, umjesto pred kapijom kompanije, kako su to činili prethodnih 35 dana, okupili ispred zgrade Opštine.

Kako prenosi Radio Jadran, bez vike, blokade saobraćaja i parking prostora, njih blizu 200 htjelo je da od čelnika Opštine sazna dokle se stiglo sa realizacijom 11 zaključaka sa vanredne sjednice Skupštine Opštine, upućenih Vladi, kao i šta će dalje preduzeti ta lokalna samouprava.

Delegacija radnika razgovarala je više od pola sata sa vršiocem dužnosti predsjednika Opštine Draganom Jankovićem i predsjednikom Skupštine, Andrijom Radmanom.

Predsjednik Sindikata, Mladen Krivokapić obavjestio je radnike da su opet dobili podršku, koja je za sada dovoljna.

“Janković i Radman su nam ponudili da će sjutra pozvati banke i urgirati da nam se što prije da grejs period na kredite koje imamo, a imamo ih skoro svi. Takođe, pozvaće predsjednika Tenderske komisije Branka Vujovića i Vladu i urgirati da se što prije riješi naš status”, rekao je Krivokapić.

Čelnici Opštine su objasili da u Vladi postoji procedura koju treba ispoštovati prije nego što zaključci Skupštine, kojima se podržavaju zahtjevi radnika, dođu na dnevni red Vlade. Osim toga, kako su naveli, zaključci i predlozi Skupštine Opštine nijesu obavezujući za Vladu.

Krivokapić je objasnio zašto ponuda stečajnog upravnika Žarka Ostojića da remontuju brodove za njih nije prihvatljiva.

“Ponuda je jasna, da možemo zaraditi platu koju smo zarađivali do sada, ali mi ne možemo na tom objektu da je zaradimo. Imamo brod koji je urgentan, italijanski South river, ali na njemu imamo posla svega dva ili tri dana. Poslije toga, rečeno nam je, da brodovi više neće ulaziti u Brodogradilište”, rekao je Krivokapić.

On je dodao da radnici nakon toga nemaju šta da rade.

“Preostali poslovi su sitni. Može da ih završi 20 do 30 ljudi, a nikako nas 200”, saopštio je Krivokapić.

Radnicima je objašnjeno da pismene garancije za njihove zahtjeve, u formi koju traže, ne mogu dobiti od Vlade.

Krivokapić je naveo da se radnicima mogu dati bar usmene garancije.

On je podsjetio da su iz Vlade ponudili uslove koji su neprihvatljivi za radnike. To je isplata otpremnina po socijalnom program, jer, uvođenjem stečaja, kolektivni ugovor i isplata otpremnina po njemu nije po zakonu.

“Kolektivni ugovor je važio do 30. juna i uvođenja stečaja, ali to budi sumnju i da je stečaj možda zbog toga uveden, kao i zbog naših kolega penzionera, a ne zbog tog famoznog duga za poreze, koji više nije 6,5 miliona eura, kako je zvanično rečeno, nego ispod tri miliona”, tvrdi Krivokapić.

Bivši radnici su poručili da nijesu protiv Vlade i sistema, ali da smatraju da je njihov slučaj urgentan i da je neko iz izvršne vlasti trebalo da razgovara sa njima prije kolektivnog odmora.

Za sada su u svemu jedinstveni, pa je tako Krivokapić odbio ponudu italijanske osiguravajuće kuće da za određenu sumu novca sa nekoliko kolega spusti brod South river u more da bi napustio Brodogradilište.

“Nikome nije u interesu da radikalizujemo proteste, ni da pravimo blokade niti da povučemo ljude, pa da onda dok potone. Ako mi povučemo ljude, koji su dobili otkaze i nijesu u obavezi da rade, imovina od deset miliona tone sa brodovima, što može izazvati nevjerovatnu štetu. Smatrarmo da su pregovori najbolja varijanta u ovom momentu”, poručio je Krivokapić.

Privredni sud je 30. juna na zahtjev Poreske uprave uveo stečaj u Brodogradilište zbog duga od skoro 6,5 miliona eura za poreze i doprinose.

Radnici zahtijevaju pisane garancije da će im biti omogućeno povezivanje radnog staža, isplata tri i po zarade, druge zaostale naknade, otpremnine po kolektivnom ugovoru i sredstva iz stambenog fonda.

Bonus video: