Loše vijesti za KAP: Najniži nivo cijene aluminijuma za šest godina

Kineski proizvođači aluminijuma, ubjedljivo cjenovno najkonkretniji u svijetu u ovoj industriji, izgleda, nijesu smanjivali proizvodnju aluminijuma u toj zemlji uprkos padu cijene metala na berzi proteklih mjeseci
94 pregleda 15 komentar(a)
KAP, Foto: Luka Zeković
KAP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.08.2015. 05:26h

Sa globalnog tržišta metala sada stižu loše vijesti za Kombinat alumiijuma.

Na Londonskoj berzi metala (LME) u ponedjeljak cijena tone aluminijuma pala je na 1.564 dolara.

To je najniži nivo u proteklih šest godina.

Ova cijena tone aluminijuma je za oko sedam odsto niža u odnosu na mjesec unazad, a za nešto više od 14 odsto niža u odnosu na početak ove kalendarske godine.

Američki mediji izvještavaju da je vrtoglavi rast kineskog izvoza aluminijuma bio jedan og glavnih pokretača pada cijena ovog metala na globalnom tržištu.

Kineski proizvođači aluminijuma, ubjedljivo cjenovno najkonkretniji u svijetu u ovoj industriji, izgleda, nijesu smanjivali proizvodnju aluminijuma u toj zemlji uprkos padu cijene metala na berzi proteklih mjeseci.

Glavni svjetski analitičari tržišta aluminijuma omanuli su u pogledu očekivanja kretanja cijene ovog metala.

Sve respektabilne prognoze govorile su da će ovogodišnja prosječna cijena aluminijuma iznositi oko 1.900 dolara za tonu.

Od odgovornih rukovodilaca u podgoričkom Kombinatu aluminijumu nijesmo juče mogli dobiti zvaničan komentar na zbivanja sa cijenom aluminijuma na Londonskoj berzi metala (LME).

KAP-om od 19. jula prošle godine gazduje Uniprom, Veselina Pejovića, koji je platio samo polovinu ugovorene kupoprodajne cijene od 28 miliona eura. Do 10. septembra treba da plati ostatak, što mu je dozvoljeno anakesima ugovora sa stečajnom upravom KAP-a.

Bivši ruski vlasnik KAP-a (CEAC) u februaru je procijenio da je Pejović za oko pola godine rukovođenja proizvodnjom u KAP-u mogao zaraditi više od 20 miliona dolara.

Bonus video: