Komnenović: Stečaj u Brodogradolištu je posljednji čin odumiranja bokeljske industrije

"Ne bi nas iznenadilo da imovina i zemljište brodogradilišta bude iskorišćeno za aktuelne "real estate" projekte crnogorske Vlade koje diktira Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Branimira Gvozdenovića", kazao je predsjednik UO "Matice Boke" Željko Komnenović
66 pregleda 2 komentar(a)
brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 04.08.2015. 14:53h

NVO "Matica Boke" iskazala je juče punu podršku zahtjevima radnika "Jadranskog brodogradilišta" iz Bijele u koje je nedavno uvden stečaj.

Upravni odbor te NVO izrazio je očekivanje da će menadžment kompanije i Ministarstvo pomorstva i saobraćaja "u najskorije vrijeme izaći u susret zahtjevima zaposlenih".

"Stečaj u "Jadranskom brodogradilištu" u Bijeloj je nažalost posljednji čin agonije odumiranja bokeljske privrede. Brodogradilište iz Bijele, ne samo što je posljednji veliki privredni kolektiv u Boki, već i posljednje veliko domaće preduzeće koje se bavi brodogradnjom. Do juče uspješna firma koja je hranila na stotine bokeljskih porodica, voljom moćnika dovedena je u stečaj. Ne bi nas iznenadilo da imovina i zemljište brodogradilišta bude iskorišćeno za aktuelne "real estate" projekte crnogorske Vlade koje diktira Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Branimira Gvozdenovića", kazao je danas predsjednik UO "Matice Boke" Željko Komnenović.

Vlada Crne Gore već duže vrijeme pokušava Brodogradilište Bijela prodati kanadskom milijarderu Piteru Manku i njegovim partnerima kao plac za izgradnju remontnog centra za mega i super jahte.

Država pritom, postupa na gotovo identičan način na koji je u u periodu 2006-2007 sprovela "privatizaciju" nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal u Tivtu koje je prodato Manku, zatvoreno i pretvoreno u plac za gradnju stanova i poslovnih prostora, a preko 470 radnika Arsenala ostalo je bez posla.

Oko 200 radnika brodogradilišta Bijela formalno su takođe na Birou rada od kada je u njihovoj firmi na zahtjev Poreske uprave Crne Gore, prije 20-ak dana uveden stečaj i od tada se na ulici bore za svoja prava – isplatu neisplaćenih zarada i drugih prinadležnosti, te dobijanje otrpemnina po kolektivnom ugovoru.

"Dok se radnici na ulici bore za svoja osnovna prava, nema mjesta kalkulacijama i oduglovačenju. Radnicima treba isplatiti ono što su pošteno i odgovorno zaradili, a nadležni treba da se zamisle o novom talasu priliva bokeljskih radnika na biroe rada. Iako je ispričana priča, dužni smo zbog sebe i potomaka još jednom poručiti onima koji odlučuju o sudbinama zaposlenih. Ne može se gospodo, živjeti samo od turizma. Moramo imati privredu, jer je tržište suviše malo da bi svi živjeli od uslužnih djelatnosti", saopštila je danas "Matica Boke".

Ta NVO je konstatovala da uz ovakvu ekonomsku politiku Vlade Crne Gore "jedina perspektiva naše djece koja neće da budu baštovani i portiri stranim investitorima je da krenu trbuhom za kruhom, tražeći perspektivu u drugim sredinama".

Bonus video: