Na izgradnji autoputa angažovaće 354 radnika iz Crne Gore

Šef Kancelarije Biroa rada u Kolašinu, Ranko Šćepanović, kazao je da poslodavac potražuje najviše armirača, tesara i betonjeraca, ukupno 168 osoba
97 pregleda 1 komentar(a)
autoput, Foto: Vesko Belojević
autoput, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 03.08.2015. 14:24h

Na izgradnji prve dionice autoputa Bar-Boljari će, tokom septembra i oktobra, biti angažovano 354 radnika iz Crne Gore, saopšteno je iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG).

Iz Zavoda su kazali da počinje obuka kandidata za građevinska zanimanja, ali da mnogi od njih koji imaju radno iskustvo u toj struci, nemaju sertifikate, koje će steći u Akademiji Azmont u Bijelom Polju i na obukama i doobukama u Kolašinu i Beranama.

Direktor ZZZCG, Vukica Jelić, saopštila je da će ta institucija, uz podršku resornog ministarstva, organizovati neophodne obuke kod licenciranih izvođača obrazovanja odraslih.

„Za te namjene biće potrebno, po sadašnjim procjenama, oko 50 hiljada eura, čime će se pokriti troškovi obuke, prevoza, toplog obroka, a negdje i smještaja, jer se radi o specifičnim obukama van mjesta stanovanja kandidata, kao na primjer obuka za minere u Fabrici eksploziva u Beranama“, rekla je Jelić.

Jelić smatra da postoje dugoročni benefite od osposobljavanja radne snage.

„Obuka nezaposlenih za konkretne poslove na autoputu omogućiće im zaposlenje u naredne četiri godine. Znanje i iskustvo koristiće i u drugim infrastrukturnim projektima, izgradnji drugog bloka Termoelektrane, ugradnji podzemnog kabla“, poručila je Jelić.

Šef Kancelarije Biroa rada u Kolašinu, Ranko Šćepanović, kazao je da poslodavac potražuje najviše armirača, tesara i betonjeraca, ukupno 168 osoba.

Na kolašinskoj evidenciji su 34 osobe koje su se skoro obučile za ta zanimanja.

„Svi su konkurisali, odnosno dostavili biografije poslodavcu. Uskoro očekujemo, po izjavi poslodavca, njihov raspored i zaposlenje. U avgustu ćemo u Azmontu obučiti još 120 zainteresovanih Kolašinaca sa naše evidencije. Opština je obezbijedila autobuse za njihov prevoz do Bijelog Polja“, naveo je Šćepanović.

On je dodao da posodavac traži i 30 minera, ali je to zanimanje deficitarno.

„U saznanju smo da se kod nas i u ostalim biroima rada moze naći određeni broj kandidata, od deset do 15, koji imaju radno iskustvo u toj djelatnosti ali nemaju licencu. I za ovu obuku ima zainteresovanih“, rekao je Šćepanović.

Kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), izabrani izvođač radova na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljare, je dozvolio obuku i doobuku vozača građevinskih mašina na autoputu, na njihovim mašinama. U Kolašinu će biti organizovana i obuka varioca.

Iz Zavoda su saopštili da prednost u zapošljavanju Kolašinaca nije ugovorena obaveza CRBC i Crne Gore, već obećanje odnosno poklon investitora lokalnoj zajednici.

Gradonačelnik Kolašina, Željka Vuksanović, je saopštila da je prilikom prvog sastanka u lokalnoj upravi CRBC želio da pokaže dobru volju i prijateljski odnos prema zajednici gdje dolaze.

„Ponudili su da nešto urade što je od posebnog interesa za Opštinu, a ja sam tražila zapošljavanje lokalnog stanovništva, što je njima bilo čudno, a nama je od životnog značaja“, navela je Vuksanović.

Do sada je na izgradnji naselja za radnike i drugim pripremnim poslovima za gradnju autoputa angazovano više od 60 osoba sa kolašinske evidencije nezaposlenih. Sa poslodavcem su potpisali ugovor o radu, imaju solidne zarade i prijavljeni su na obavezno socijalno osiguranje.

Gradnja autoputa zvanično je počela 11. maja, a glavni radovi trebalo bi da počnu 1. septembra.

Kapitalni infrastrukturni projekat vrijedan je 809,6 miliona eura, od čega je kredit Exim banke oko 687 miliona eura. Kredit je odobren na 20 godina, uz grejs period od šest godina i godišnju kamatnu stopu od dva odsto.

Prioritetna dionica duga je 41 kilometar. Cijena je 19,7 miliona eura po kilometru i definišu je objekti na trasi.

Ugovor o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice autoputa potpisan je sa kineskim kompanijama CRBC i China Communications Construction Company (CCCC).

Bonus video: