Bošnjak: Priču o stečaju Instituta Simo Milošević plasiraju partije

“Mi smo 2013. završili pozitivno, sa bilansom od 14 hiljada eura, a prošlu smo završili pozitivno sa skoro 92 hiljade eura. Ali neophodna su nova ulaganja u opremu i objekte sa strateškim partnerom. Mediteranski zdravstveni centar je otvoren 1986. godine i treba mu savremenija ponuda, koju sami ne možemo da obezbijedimo”, poručio je Bošnjak
154 pregleda 3 komentar(a)
Zoran Bošnjak, Foto: Arhiva Vijesti
Zoran Bošnjak, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.08.2015. 14:21h

Priča o ulasku Instituta “Simo Milošević” u stečaj umjesto u privatizaciju je politička, koju plasiraju partije koje nemaju veze sa ekonomijom, u zavisnosti od njihove ideje i interesa koji im odgovara, ocijenio je izvršni direktor preduzeća, Zoran Bošnjak.

“Sve što treba da se desi Institutu treba da bude ekonomski jače i bolje sa strateškim partnerom koji će osmsiliti program i investicije. To je suština cijele privatizacije”, rekao je Bošnjak za Radio Jadran.

Više od godinu, od 28. januara prošle godine, aktuelan je četvrti tender za prodaju većinskog državnog paketa akcija Instituta i još neizvjenso kako će se završiti pregovori sa jedinim ponuđačem Internacional Wellnes group.

Bošnjak tvrdi da priča o gubicima Instituta nije realna.

“Mi smo 2013. godinu završili pozitivno, sa bilansom od 14 hiljada eura, a prošlu smo završili pozitivno sa skoro 92 hiljade eura. Ali neophodna su nova ulaganja u opremu i objekte sa strateškim partnerom. Mediteranski zdravstveni centar je otvoren 1986. godine i treba mu savremenija ponuda, koju sami ne možemo da obezbijedimo”, poručio je Bošnjak.

On je kazao da Institutu treba partner koji će uložiti, sačuvati osnovnu djelatnost i ljude, koji su, kako smatra, najveća vrijednost.

U objektima prve i druge faze je preko hiljadu pacijenata i individualnih gostiju. Skoro 800 radnika, od toga oko 100 sezonaca, posvećeno je svakom gostu u uslovima koji su, pogotovo u starom zdanju otežani.

Bošnjak je saopštio da u Institutu očekuju povratak većeg broja Norvežana i Šveđana i Holanđana, sa kojima imaju stalne programe.

“Kvalitet ove sezone je što nam se gosti vraćaju i imamo veći broj individualaca nego prethodnih godina. Oni u drugoj fazi čine 28 odsto u strukturi gostiju, gdje stalno boravi preko 100 individualaca”, rekao je Bošnjak.

Institut Igalo ima dva strateška ugovora. Već 39 godina stalno obnavlja aranžman sa državnom bolnicom iz Osla. U ljetnjem periodu broj Norvežana je 100, ali u maju i septembru 135. Drugi strateški partner je Fond zdravstva Crne Gore. Sada u Institutu Igalo boravi 280 pacijenata posredstvom Fonda.

S obzirom da su uoči sezone bile veoma loše prognoze na cijelom primorju, kada je riječ o ruskom tržištu, u Institutu su ocijenili da je došlo do određenog pada u agencijskoj prodaji, ali da je veća posjeta individualaca.

Na pitanje kakva bi mogla biti ova godina, Bošnjak je podsjetio da je Institut prošle ostvario 204 hiljade noćenja.

“To je bilo nekih tri odsto više nego 2013. godine kada smo imali 199 hiljada noćenja. Vjerujemo da ćemo i ove godine imati preko 200 hiljada noćenja, uz napomenu da je bolja posjeta ruskih individualaca i da ih je sada oko 130”, saopštio je Bošnjak.

On je rekao da Vila Galeb bilježi sve bolju posjetu agencijskih gostiju.

“Otvorili smo Titovu vilu prošlog maja, prvi put poslije 11 godina i imali smo prošle godine oko pet hiljada posjetilaca. Prihvat turista koji dolaze organizovano preko agencija je sada u zamahu. Imamo veliki parking prostor i druge službe. Agencije iz Dubrovnika dovode goste iz Njemačke, ali i nekoliko agencija iz Budve u ponudi imaju Vilu Galeb”, naveo je Bošnjak.

On je od septembra najavio i neke nove programe koji bi trebalo da doprinesu većem broju posjetilaca i bogatijoj ponudi.

Bonus video: