Novi portal CBCG: Klijenti lakše do potrebnih podataka

“Preduslov za korišćenje novih elektronskih servisa CBCG jeste posjedovanje kvalifikovanih digitalnih sertifikata i registracija na portal eCBCG. Na ovaj način, u skladu sa pozitivnom zakonskom regulativom, portalu se pristupa uz nedvosmislenu autentifikaciju i identifikaciju korisnika”
0 komentar(a)
Centralna banka, Foto: Arhiva Vijesti
Centralna banka, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.08.2015. 09:29h

Centralna banka Crne Gore (CBCG) pokenula je danas elektronski portal preko kojeg svi sadašnji i potencijalni klijenti, bez obzira gdje se nalaze, mogu doći do neophodnih informacija i podataka na efikasan, bezbjedan i racionalan način.

Iz CBCG su saopštili da su realizovali projekat kojim je omogućeno da sva preduzeća, preduzetnici i javni izvršitelji, putem interneta mogu pristupiti podacima iz sistema prinudne naplate i Centralnog registra transakcionih računa.

“Preduslov za korišćenje novih elektronskih servisa CBCG jeste posjedovanje kvalifikovanih digitalnih sertifikata i registracija na portal eCBCG. Na ovaj način, u skladu sa pozitivnom zakonskom regulativom, portalu se pristupa uz nedvosmislenu autentifikaciju i identifikaciju korisnika”, navodi se u saopštenju.

Iz CBCG su podsjetili da su tokom prošle godine, na isti način realizovali i projekat elektronske aukcije državnih zapisa putem Aukcijske platforme.

“Prednosti ovakvog načina korišćenja usluga CBCG su višestruke”, dodaje se u saopštenju.

Korišćenjem portala eCBCG izvršnim povjeriocima će biti dostupni podaci o redosljedu njihovog potraživanja u evidenciji prioriteta, a izvršnim dužnicima podaci o neizmirenim obavezama po izvršnim povjeriocima, o broju dana blokade računa kao i pregledi izvršenih, djelimično izvršenih i neizvršenih naloga.

„Javnim izvršiteljima će biti dostupni i podaci o brojevima transakcionih računa pojedinaca kao izvršnih dužnika“, rekli su iz CBCG.

Korisničko uputstvo će biti objavljeno na internet stranici CBCG.

“Pristup podacima iz sistema prinudne naplate neće se naplaćivati do kraja godine, dok će se pristup podacima iz Centralnog registra tarifirati shodno Odluci o utvrđivanju tarife po kojoj se obračunavaju naknade za obavljanje usluga koje obavlja CBCG”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: