TRI MILIONA NA NAPLATU

Atlas Mont izgubio spor, stigli izvršitelji

Većinski vlasnik društva (DZU Atlas Mont), koje upravlja istoimenim fondom, je privatna firma Atlas Fin, čiji je stopostotni vlasnik predsjedavajući Atlas grupom Duško Knežević
315 pregleda 5 komentar(a)
Atlas Mont, Foto: Vesko Belojević
Atlas Mont, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 11.09.2018. 19:39h

Zatvoreni investicioni fond (ZIF) Atlas Mont, kojim godinama upravlja društvo (DZU) Atlas Mont, izgubio je pravosnažno nekoliko navrednijih sporova u Privrednom sudu, koje su još prije nekoliko godina pokrenuli nesaglasni akcionari. Pokrenut je, u međuvremenu, postupak izvršenja koji će, ukoliko fond-dužnik ne plati skoro tri miliona eura, imati za posljedicu rasprodaju akcija iz njegovog potfelja, saznaju “Vijesti” iz nekoliko izvora.

Presudama je precizirano da se potraživanja naplate od ZIF Atlas Mont fond, a ne od društva koje njim upravlja. Jedna od varijanti o kojoj se, za sada, samo spekuliše je da bi neki od povjerilaca možda pristali da im fond prepustio dio određenih akcija iz portfelja.

Postupak izvršenja pokrenut je posredstvom kancelarije javne izvršiteljke Aleksandre Vukoslavčević Tomković koja za “Vijesti” juče nije željela da razgovara na ovu temu.

Većinski vlasnik društva (DZU Atlas Mont), koje upravlja istoimenim fondom, je privatna firma Atlas Fin, čiji je stopostotni vlasnik predsjedavajući Atlas grupom Duško Knežević.

Do kraja 2015. godine ZIF Atlas Mont je trebalo da isplati ukupno oko 3,4 miliona eura za tačno 137 nesaglasnih akcionara koji su zahtijevali krajem još 2014. otkup svog vlasničkog udjela zbog neslaganja sa daljim pravcima razvoja ovog zatvorenog investicionog fonda. Nezadovoljni akcionari, koji su godinama uzalud čekali na isplatu vlasničkog uloga kontrolisali su ukupno oko 19,7 odsto akcija ZIF Atlas Mont.

Poslije nekoliko godina suđenja narasli su sudski troškovi i dodatno uvećana prvobitna potraživanja povjerilaca imajući u vidu zakonske kamate.

Nijesu svi nesaglasni akcionari poveli sudske sporove protiv fonda. Neki su propustili rokove, a jedan dio nesaglasnih vlasnika uspio je svoja potraživanja da naplati kroz vansudsko poravnanje, i dijelom kroz prodaju akcija fonda. U drugoj polovini 2016. 20-tak nesaglasnih akcionara prihvatilo je ponudu menadžera Atlas Monta da im se u tri rate isplati ukupno 218 hiljada eura.

ZIF Atlas Mont nastao je prije pet godina nakon transformacije i podjele nekad jedinstvenog fonda na otvoreni i zatvoreni dio. U zatvorenom dijelu fonda najprije su ostale nekretnine Atlas Monta i kompanije kojima ZIF većinski gazduje - Jadranski sajam iz Budve, Invest banka Montenegro, Atlas Hotels group i Atlas penzija, društvo za upravljanje dobrovoljnim penzionim fondom.

Hiljade akcionara ZIF Atlas Monta ostali su u drugoj polovini 2015. bez vrijedne imovine barskog hotela “Princess” koji je pod čudnim okolnostima prodat nepoznatoj of-šor firmi Adria Investment Group Limited, registrovanoj u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Do te transakcije hotelom je upravljala firma Atlas Hotels Group, čiji je većinski vlasnik ZIF Atlas Mont.

U preostalom portfelju fonda danas njegov najvredniji dio čini 50,33 odsto akcija Invest Banke Montenegro (IBM) i 43,33 odsto vlasništva u Jadranskom sajmu iz Budve.

Zbog nepoštovanja odredbi Zakona o investicionim fondovima, Komisija za hartije od vrijednosti u slučaju ovog, ali i nekih drugih fondova naložila je da ih društva za upravljanje svakodnevno obavještavaju o isplatama nesaglasnim akcionarima, naložila im i dodatni rok za isplatu nesaglasnih akcionara, ali te mjere, u krajnjem, nijesu imale nikakvog efekta. Dugi niz godina zbog neisplaćenog vlasničkog uloga spor su vodili i nesaglasni akcionari ZIF Eurofonda.

Zbog nedostatka sudske prakse u pravosudnom sistemu po istom osnovu sudovi su donosili često različite odluke, zbog čega nesaglasni akcionari na pravdu i isplatu svojih potraživanja čekaju već tri godine.

Iz Atlas grupe nijesu poslali odgovore

Iz Atlas grupe “Vijesti” juče nijesu mogle dobiti odgovore da li prijeti prinudna naplata dugova i da li će narednih dana izvršiteljka pristupiti rasprodaji dijela portfelja ovog fonda kako bi se namirila potraživanja akcionara.

Nijesmo mogli dobiti ni odgovor na pitanja koliko je, do sada, bilo isplaćeno novca kroz poravnanja sa dijelom nesaglasnih akcionara ovog fonda.