Novosel Tivćanima na pleća stavlja vraćanje još 11 miliona eura

TA podsjeća da je gradonačelnik Ivan Novosel (DPS) sličan potez najavljivao još krajem prošle godine, ali je od njega odustao nakon negativne reakcije tivatske opozicije
57 pregleda 10 komentar(a)
Luštica bay, Foto: Luštica Development
Luštica bay, Foto: Luštica Development
Ažurirano: 01.08.2015. 14:08h

Udruženje građana Tivatska akcija (TA) optužilo je Vladu i premijera Mila Đukanovića da teret obaveza ugovora sa kompanijom “Orascom” prebacuju na leđa Tivćana, a o čemu svjedoče i najeve da će se tivatska opština kreditno zadužiti za izgradnju 11 miliona eura vrijednog novog pristupnog puta za kompleks Luštica Bay.

TA podsjeća da je gradonačelnik Ivan Novosel (DPS) sličan potez najavljivao još krajem prošle godine, ali je od njega odustao nakon negativne reakcije tivatske opozicije.

"Ohrabren valjda ukazanjem svog gospodara prilikom otvaranja supermarketa 'Franca', u posljednjem intervjuu za Radio Tivat, Novosel je ponovo iskazao elan da zadužuje Tivat po raznim osnovama, između ostalog i radi ovog projekta”, ocijenili su iz TA.

Premijer Milo Đukanović je, prilikom nedavne posjete, saopštio da uzimanje novih kredita za gradnju putne, kanalizacione i druge infrastrukture za turistički kompleks “Orascoma” na Luštici, “neće ugroziti finansijksu stabilnost” opštine Tivat i preporučio lokalnoj upravi da “hrabro ulazi u nove investicije”.

TA je poručila da niko u lokalnoj vlasti nema pravo da građanima Tivta na vrat natovari nove kredite od oko 11 miliona eura za izgradnju novog pristupnog puta za Luštica bay.

“Niko iz DPS-a u kampanji za lokalne izbore 2012. ni jednom riječju nije pominjao da imaju namjeru da uzmu kredit za potrebe ovog projekta. Prema tome, pokušaj uzimanja ovog kredita bila bi otvorena i brutalna prevara građana Tivta, i potpuno urušavanje parlamentarizma. Gospodo iz režimskih partija, strpite se malo! Ostalo je još samo osam mjeseci do lokalnih izbora, pa ćete na njima moći da tražite podršku građana Tivta i za ovaj kredit, i za svaku drugu štetu koju zamisle vaši šefovi iz Podgorice”, poručila je TA.

Oni su podjetili da je Opština Tivat već uložila oko tri miliona eura u eksproprijaciju zemljišta radi izgradnje ovog puta, “ i to je od nas više nego dovoljno”.

“Podsjećamo Tivćane da po nakaradnom ugovoru između Vlade, Opštine i 'Luštica Developmenta' koji je u ime Opštine potpisao bivši gradnačelnik Dragan Kankaraš, Tivat ne dobija ni centa, ni za zakup niti za komunalije, i da se sva zakupnina uplaćuje Vladi. Svakome normalnom čovjeku, koji Tivat doživljava svojim gradom, jasno je da izgradnju puta treba isključivo da finansira Vlada, i da ona samo od zakupnine može s lakoćom otplaćivati kredit”, zaključuje TA.

Bonus video: