Tivat: Deset privrednika i građana duguju preko 750.000 eura

Prema spisku, među pravnim licima, najviše novca gradu duguje „Montepranzo Bokaprodukt“ i to 575.507 eura
263 pregleda 0 komentar(a)
Tivat, Foto: A. Marković
Tivat, Foto: A. Marković
Ažurirano: 01.08.2015. 11:56h

Kada bi naplatili potraživanja od pet najvećih dužnika za porez za nepokretnosti sa liste privrede i fizičkih lica, kasa Opštine Tivat bila bi bogatija za preko 750 hiljada eura.

To proizilazi iz podataka koje su Vijesti“ dobile u Sekretarijatu za finansije i ekonomski razvoj Opštine Tivat.

Prema spisku, među pravnim licima, najviše novca po osnovu tog poreza gradu duguje kompanija „Montepranzo Bokaprodukt“ i to 575.507 eura.

Ta državna firma, gazduje nakadašnjim poljoprivrednim dobrom preko puta aerodroma na kojem je Vlada bezuspješno dva puta pokušala da sprovede projekat pretvaranja tog zemljišta u plac za izgradnju golf terena sa pripadajućim sadržajima i stanovima za prodaju.

Na spisku najvećih dužnika nakon „Montepranza“ slijedi HTP „Mimoza“ koju kontrolišu beogradski i podgorički biznismeni Đorđe Nicović i Veselin Barović.

Od „Mimoze“ Opština potražuje 97.087 eura, slijedi „Ronito“ iz Budve koje nije platilo porez u visini od 52.899 eura, te firma „Bigovo Development“ od koje se potražuje 34.066 eura.

„To su podaci na 31.12.2014. Ništa se nije promijenilo, sem što postoji zaduženje i za 2015. To samo znači da su dugovi još veći, ali ova godina još uvijek ne dospijeva za plaćanje...”, objasnila je sekretarka za finansije i ekonomski razvoj Opštine Tivat Rajka Jovićević.

Ona je dodala da je Opština svim pravnim licima-dužnicima, osim HTP “Mimoza”, blokirala račun “ali nažalost, jedan broj njih nije solventan”.

“Njima je izvršen upis hipoteke i na taj način obezbijeđeno potraživanje. Što se fizičkih lica tiče, prinudne naplate su konstantne, u skladu sa kadrovskim mogućnostima Sekretarijata. Za one koji imaju neka primanja - plate ili penzije, prinudno se naplatimo iz njihovih primitaka, dok se ostalima upisuje hipoteka,” pojasnila je Jovićević.

Prema podacima Opštine od fizičkih lica najveći dužnici su Boško Stanišić sa 23.168 eura, Snežan Kovinić sa 17.312 eura, Marko Stanišić sa 17.032, Stevka Aranđelović sa 12.572 i Željko Kovinić od koga se potražuje 11.957 eura.

Iako je upisivala hipoteku na imovinu dužnika, Opština Tivat do sada nije pribjegavala sudskoj prodaji kao načinu namirenja.

“To je opsežan posao i njega Sekretarijat ne može samostalno iznijeti. Osim toga, to je i stvar posebne odluke kada će se i da li će se pristupiti tako radikalnim mjerama. Za sada cilj hipoteke je da potraživanje ne zastari”,objasnila je Jovićević.

Bonus video: