SDP Statisu produžio zakup i smanjio kiriju

Nisu prošle izmjene ugovora za Kraljičinu plažu sa gradnjom vila i apartmana za prodaju, kao ni izdavanje Mamule Oraskomu
52 pregleda 0 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.08.2015. 06:29h

Grčkom biznismenu Petrosu Statisu biće smanjena kirija za 30 odsto sa 1,6 na 1,12 miliona eura za Sveti Stefan i Miločer i biće produžen zakup za te hotele sa 30 na 42 godine.

To je grčkom Adriatik propertisu sinoć omogućila tijesna skupštinska većina od 41 poslanika, u kojoj su i tri glasa Socijaldemokratske partije (Borislav Banović, Rifat Rastoder i Izet Bralić). Iz manje članice vlasti SDP, na čijem čelu je Ranko Krivokapić, saopšteno je prekjuče, nakon Glavnog odbora i Predsjedništva, da neće podržati anekse za Sveti Stefan, Miločer i Kraljičinu plažu.

Vladin aneks ugovora za Sveti Stefan nešto prije ponoći podržali su vladajući DPS, prisutni iz manjiskih partija, Liberalna partija, samostalni poslanici Damir Šehović i Mićo Orlandić, kao i tri poslanika SDP-a. Ostali poslanici SDP-a su bili uzdržani (Džavid Šabović bio odsutan), kao i predstavnici SNP-a i Pozitivne. Iz opozicije su ostali bili protiv tih ustupaka.

Nijesu prošle izmjene ugovora za Kraljičinu plažu, sa mogućnošću gradnje vila i apartmana u Miločerskom parku, jer je taj aneks podržalo nedovoljno - 38 poslanika. Uzdržani su bili svi iz SDP-a, na čelu sa Krivokapićem, Pozitivna i SNP, dok je ostatak opozicije bio protiv. Gradnju 66 apartamana u novom hotelu Kraljičina plaža, zahvatajući i dodatne u Miločerskom parku, njihovu prodaju, smanjenje zakupa i oslobađanje od dugoročnih obaveze za Kraljičinu podržali su poslanici DPS-a, manjinskih partija i bivši poslanici SDP-a Šehović i Orlandić. Tu, dakle, nije prošlo ni da se hotel Kraljičina plaža ruši i da se gradi četiri puta veći hotel.

Nije prošao ugovor Vlade sa švajcarskim Oraskomom Samiha Savirisa. Za izdavanje ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula glasalo je 39 poslanika DPS-a, manjinskih partija, Liberalne partije i bivši poslanici SDP -a Šehović i Orlandić. Uzdržano su bila tri poslanika Pozitivne, četiri iz SDP-a, iako su iz te partije tvrdili da ugovor ima nezakonite elemente, dok su protiv bili Srđan Perić (Pozitivna), Draginja Vuksanović (SDP) i ostatak opozicije.

Tokom rasprave opozicione partije (SNP i Pozitivna) i manja članica vladajuće koalicije SDP pozvali su ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića da povuče anekse ugovora za zakup Svetog Stefana, Kraljičine plaže i Miločera da bi zajedno našli rješenja prihvatljiva državi i investitoru Adriatiku. DF je tražio da Gvozdenović raskine ugovor, pa i po cijenu arbitraže i da država traži drugog partnera, jer ima “koruptivne elemente”.

Predlogu ugovora za Mamulu, opozicija i SDP su ocijenili štetnim po državne interese, suprotnim Ustavu i zakonima o svojinsko pravnim odnosima, imovini, državnom premjeru i katastru nepokretnosti. Oraskom, koji gradi turistički kompleks na poluostrvu Luštica, ponudio je da Mamulu zakupi na 49 godina po cijeni od 1,5 eura po kvadratnom metru, a da morski akvatorij ostrva zakupi po cijeni od 90 centi po kvadratu. Predlog je bio da plaća 4.000 eura mjesečno po osnovu zakonu, što je 48.000 godišnje. Opozicija je zamjerila na nedovoljnoj cijeni zakupa.

Aleksandar Damjanović (SNP) ocijenio je da su Adriatik i Oraskom renomirani investitori, ali da treba preispitati rješenja u koristi svih i da se zaštite državni interesi.

Za Pozitivnu je priča o Mamuli “snimanje niskobudžetne političke komedije“ koja je na Vladi usvojena jednoglasno, a u Skupštini se pokušava vaditi kestenje iz vatre.

Milan Knežević (DF) kazao je da su aneksi ugovora kapitulacija državnog interesa, te da VDT treba da vidi šta se krije iza zakulisnih radnji.

Gvozdenović je jednom povlačio anekse za grad - hotel Sveti Stefan, za koje traži skupštinsku većinu od kraja 2012. godine, ali sada nije želio ni za to, ni za ugovor za Mamulu da povuče predloge, za koje tvrdi da su u interesu države.

Iz manjinskih partija nisu učestvovali u raspravi.

Usvojeni predlozi opozicije i SDP-a da se pomogne opštinama u krizi >>>

Nijesu prošli predlozi dopuna Zakona o PIO >>>

Usvojen zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima >>>

Bonus video: