Manjinski akcionari PKB-a: Stečaj je fingiran

PKB je akcionarsko društvo u kome DOO Pantomarket vlasništvo Panta Vučurovića ima 80 odsto akcija, a 20 odsto akcija je u svojini preko 500 manjinskih akcionara
203 pregleda 0 komentar(a)
PKB Zelenika Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
PKB Zelenika Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 31.07.2015. 14:30h

Od desetak krivičnih prijava Vrhovnom državnom tužiocu CG koje su od 2011. godine podnijeli manjinski akcionari zbog zloupotreba prilikom poslovanja preduzeća koje se ogledaju u nezakonitom raspolaganju imovinom preduzeća i protivpravnom prisvajanju ostvarenih prihoda, ni jedna nije dobila epilog na sudu, saopšteno je na današnjoj sjednici manjinskih akcionara TP PKB Herceg Novi AD Zelenika.

PKB je akcionarsko društvo u kome DOO Pantomarket vlasništvo Panta Vučurovića ima 80 odsto akcija, a 20 odsto akcija je u svojini preko 500 manjinskih akcionara.

“U zloupotrebama opisanim u krivičnim prijavama učestvovali su većinski vlasnik, članovi Odbora direktora, Izvršni direktori i sekretar društva.

“Većinski vlasnik – Pantomarket je neplaćanjem obaveza svoje firme, koje je imao prema PKB-u, od 2,7 miliona eura i zato što nije platio oko 6 milona po osnovu zakupa za iznajmljene maloprodajne objekte PKB-a, doveo do blokade žiro računa firme i njenu nelikvidnost firmu u dužem periodu, zbog čega nisu isplaćivane plate, obaveza prema državi, bankama i dobavljačima”, kazao je Aleksandar Milović.

Manjinski akcionari tvrde da je stečaj u firmi PKB “namjerno fingiran jer se htjelo postići zatiranje svih nezakonskih radnji i postupaka u poslovanju sa imovinom i finansijskim sredstvima PKB, poslednjih osam godina. Da je specijalno tužilaštvo reagovalo odmah poslije prve podnijete krivične prijave dana 21.09.2011. godine bila bi izbjegnuta velika napravljena šteta, a protagonisti nezakonitih radnji drastično kažnjeni, te uopšte ne bi došlo do stečaja u firmi, niti do otpuštanja radnika”.

Manjinski akcionari će podnijeti krivične prijave protiv lica koja su “činjenjem i “nečinjenjem podstakla pokretanje ovog prevarnog stečaja:Vučurović Panta, većinskog vlasnika, Vučurović Jovana, izvršnog direktora PKB-a i Čvora Željka, diplomiranog pravnika, rukovodioca pravne službe i sekretara društva.

Uputiće i urgenciju Vrhovnom državnom tužiocu Crne Gore Ivici Stankoviću da se ubrza proces podizanja optužnica, te da se dostave povratne informacije zbog čega su podnijete krivične prijave dugo ležale u ladicama specijalnog tužilaštva.

Podsjećamo da je 18. juna prošle godine u PKB-u pokrenut stečajni postupak koji još uvijek nije okončan i da su tada radnici ostali bez posla, a 23 radnika ne može da ostvari pravo na penziju..

“Glavni problem u firmi PKB i dalje ostaje veliki broj nezakonito izdatih hipoteka na imovinu firme PKB, koje su bile garancija za kredite koje je većinski vlasnik “Pantomarket” DOO preuzimao za svoju firmu.

Problemi PKB-a počeli su nakon što je Panto market postao većinski vlasnik firme, a potom počeo da zalaže imovinu PKB da bi digao kredite, koje nije vraćao. Manjinski akcionari su više puta ukazivali na nezakonite radnje Panto marketa, ali nijesu uspjeli da spriječe većinskog vlasnika da raspolaže njihovom imovinom.

Na 61 objektu PKB čija je površina blizu 25 hiljada kvadrta i zemljištu površine od oko 630 hiljada kvadrata upisane su hipoteke od 73 miliona eura. Hipoteke su uknjižene kao jemstvo za kredite nepoznatog korisnika.

Na sjednici je donijeta Odluka o formiranju NVO – Udruženje manjinskih akcionara pod nazivom: Udruženje manjinskih akcionara “PKB Herceg Novi” sa sjedištem u Herceg Novom.

Bonus video: