Opozicija i SDP: Građani neće imati slobodan pristup Lastavici

Vladislav Bojović (DF) rekao je da je to predlog ugovra koji podstiče na korupciju i ne obezbjeđuje zaštiti kulturnog dobra, već komercijalizaciju i uzurpaciju tog lokaliteta
73 pregleda 8 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Arhiva Vijesti
Branimir Gvozdenović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 31.07.2015. 14:41h

Poslanici su završili raspravu o predlogu ugovora o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula o kome bi danas trebali da se izjasne. Opozicija i SDP su ponovili poznate stavove da je taj posao štetan, a vladajući DPS i Vlada da je predlog ugovora dobar za državu i da je u njenom interesu.

Opozicija i SDP smatraju da predlog ugovora nije u skladu sa članom 78 Ustava, kojim se jamči zaštita kulturne baštine i da građani neće imati slobodan pristup poznatom kulturnom lokalitetu u opštini Herceg Novi. Tvrde i da bi ugovor omogućio zakupcu, švajcarskoj kompaniji Oraskom u vlasništvu crnogorskog državljanina Samiha Savirisa, da ostrvo založi za kredit i da ga prevede na sebe.

Oraskom, koji gradi turiristički kompleks na poluostrvu Luštica, ponudio je da Mamulu zakupi na 49 godina po cijeni od 1,5 eura po kvadratnom metru, a da morski akvatorij ostrva zakupi po cijeni od 90 centi po kvadratu. Plaćao bi 4.000 eura mjesečno po osnovu zakonu, što je 48.000 godišnje.

Vladislav Bojović (DF) rekao je da je to predlog ugovra koji podstiče na korupciju i ne obezbjeđuje zaštiti kulturnog dobra, već komercijalizaciju i uzurpaciju tog lokaliteta.

„Oraskom može da podigne krediti i založi ostrvo kao hipoteku. Nešto što se daje u zakup ne može se založiti, a predlogom ugovora stvorene su pretpostavke da Oraskom upiše pravo svojine“, kazao je Bojović.

Nezavisni poslanik Obrad Gojković rekao je da se svi moraju ujediniti jer je predlog pravna prevara koju ni budale ne bi prihvatile, a kamo li poslanici. Dodao je da traži izvinjenje od ovih koji su pisali ugovor, te da se od Crne Gore pkušava stvoriti banana država.

„Predlog ugovora primjer nezakonitog pravnog posla jer su odredbe suprotne zakonu o imovini, svojinsko-pravnim odnosima, državnom premjeru i katastru i imovini“, navela je Draginja Vuksanović (SDP).

Aleksandar Damjanović (SNP) ocijenio je da prosječna cijena zakupa nije u skladu sa tržišnom vrijednošću.

„Oraskom je ozbilja investitor, ali moramo obezbijediti maksimalne finansijske efekte da bi ušli u ovu priču. Povucite predlog ugovora kako bi ga priveli državnim interesima“, rekao je Damjanović

Srđan Perić (Pozitivna) nazvao je priču o Mamuli snjimanjem niskobudžetne političke komedije, te da je na Vladi jednoglasno prihvaćen predlog ugovra, a sada se vadi kestenje iz vatre.

Lider Liberalne partije Andrija Popović kazao je da se kvalitetni investitori moramo držati kao malo vode na dlanu, a da DPS-SDP treba da raskine koaliciju jer su postupcima postupcima prevršili svaku mjeru.

„Dogovorite sve na Vladi i onda dođete u Skupštinu sa različitim stavovima“, rekao je Popović.

Slobodan Radović (DPS) ocijenio je da je ugovor dobar za opštinu Herceg Novi i da je od značaja za državu.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović kazao je da su uradili sve u skladu sa zakonom i procedurama, da je tender tri puta raspisivan i da sada konačno ima investitor.

„Stojim iza rešenja. Najlakše je ne raditi ništa. Nemojte da dođemo do toga da ne radimo ništa ,a bojim se da idemo ka tome. Izgubićemo konkurentnost, ako ne budemo radili.Ponodili smo rešenja sa kvalitetnim partnerom. Stavite u prvi plan interes građana ,a ne kratkoročne političke interese“, istakao je Gvozdenović.

On je ponovio da se ostrvo ne može dati za kredit, već prava iz ugovora i da je pristup lokaciji slobodan za sve građane.

Bonus video: