Potpisan Granski kolektivni ugovor za telekomunikacije

„Ovim Granskim kolektivnim ugovorom utvrđuju se elementi osnovne zarade, naknade zarada, drugih primanja i uređuje obim prava, obaveza iz rada, postupak zaključivanja, izmjena, dopuna Granskog kolektivnog ugovora, kao i međusobni odnosi ugovorača“, navodi se u zajedničkom saopštenju
1095 pregleda 0 komentar(a)
Svetlana Vuksanović, Željko Burić, Foto: Unija poslodavaca
Svetlana Vuksanović, Željko Burić, Foto: Unija poslodavaca
Ažurirano: 31.07.2015. 11:46h

Predstavnici Unije poslodavaca (UPCG) i Crnogorskog sindikata telekomunikacija (CST) danas su potpisali Granski kolektivni ugovor za telekomunikacije.

Kolektivni ugovor su, kako je saopšteno, potpisali predsjednici UPCG i Crnogorskog sindikata telekomunikacija, Svetlana Vuksanović i Željko Burić.

Granski kolektivni ugovor, kako je saopšteno, primenjuje se na sve zaposlene i poslodavce koji obavljaju djelatnosti iz oblasti telekomunikacija.

„Ovim Granskim kolektivnim ugovorom utvrđuju se elementi osnovne zarade, naknade zarada, drugih primanja i uređuje obim prava, obaveza iz rada, postupak zaključivanja, izmjena, dopuna Granskog kolektivnog ugovora, kao i međusobni odnosi ugovorača“, navodi se u zajedničkom saopštenju UPCG i Unije slobodnih sindikata u okviru koje djeluje CST.

Precizirano je, kako se dodaje, da se pojedine odredbe mogu dodatno razraditi u Kolektivnom ugovoru kod poslodavca i Ugovorom o radu.

Kolektivni ugovor se zaključuje na određeno vrijeme, na period od tri godine, s tim da su se ugovorne strane obavezale da, u roku od pet mjeseci prije njegovog isteka, pristupe pregovorima za izmjenu ovog ili zaključivanje novog kolektivnog ugovora.

„Stručna tumačenja i mišljenja u vezi sa njegovom primjenom davaće Odbor za praćenje, primjenu i tumačenje ovog Kolektivnog ugovora, koji će se, kako je i predviđeno, formirati na paritetnoj osnovi, a činiće ga po dva predstavnika potpisnika ugovora“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: