SDP-u u Vladi nije bio sporan ugovor za Mamulu

Iz poslaničkih klupa SDP-a saopštili da smatraju da se ovim ugovorom ne štite državni interesi te da sadrže elemente koji vode do prodaje ostrva
6 komentar(a)
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 30.07.2015. 05:33h

Vlada je jednoglasno podržala dugoročno izdavanje Lastavica sa tvrđavom Mamula, a za predlog ugovora glasali su i predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP), iz čijih poslaničkih klupa se sada javno protive tom poslu.

Potpredsjednik SDP-a i ministar unutrašnjih poslava Raško Konjević potvrdio je da se nije protivio tom ugovoru. Sredinom februara, kada su se na sjednici Vlade izjašnjavali o predlogu, u SDP-u su bili i članovi Vlade Vujica Lazović i Ivan Brajović, koji su napustili tu partiju. Oni nisu protiv dugoročnog izdavanja Mamule. DPS podržava ugovor.

SDP, kako su ozvaničili njihovi poslanici, protive se ugovoru jer smatraju da se njime ne štite državni interesi i da sadrži elemente koji vode do prodaje ostrva. Uz to, ocjenjuju da je predlog ugovora u suprotnosti sa setom zakona (o imovinu, svojinsko-pravnim odnosima, državnoj svojini, državnom premjeru i katarstu).

Konjević je “Vijestima” juče kazao da je podržao na Vladi namjeru da se valorizuje lokalitet ostrva Lastavica jer je smatrao da se radi o projektu koji je u načelu koristan za crnogorsku ekonomiju.

“U toku mog mandata na Vladi nijesam dao podršku u slučajevima (bilo da su u pitanju projekti, zakoni ili kadrovska rješenja) kada god sam smatrao da nijesu adekvatni prijedlozi koji afirmišu javni interes iz ugla kako ga ja poimam,” objasnio je Konjević.

Konjević je kazao da nije nadležnost ministra unutrašnjih poslova da tumači pojedine odredbe tog ugovora koje je obrazlagao resorni ministar.

Resorni ministar za turizam i održivi razvoj je Branimir Gvozdenović iz DPS -a.

“Vjerujem da će on imati sluha da konkretne primjedbe u nekoliko odredbi ugovora koje sam imao priliku javno da pročitam kroz primjedbe više poslaničkih klubova uvaži i da taj projekat bude u potpunosti u skladu sa zakonskim normama i bez dileme prihvaćen u Skupštini”, naglasio je Konjević.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, DPS je spreman da prihvati zahtjev SDP-a da se promijene ministri Lazović i Brajović, ako manja članica vladajuće koalicije podrži, između ostalog, predlog ugovora za Mamulu.

Vlada je ugovor o zakupu potpisala sa švajcarskim Oraskomom, a Skupština o tome treba sjutra da se izjasni. Vladin ugovor sada nema potrebnu većinu od 41 poslanika jer ga ne podržavaju SDP i opozicija.

Oraskom, koji gradi kompleks na poluostrvu Luštica, ponudio je da Mamulu zakupi na 49 godina po cijeni od 1,5 eura po kvadratnom metru, a da morski akvatorij ostrva zakupi po cijeni od 90 centi po kvadratu. Plaćao bi 4.000 eura mjesečno po osnovu zakonu, što je 48.000 godišnje.

Bonus video: