Radnici Jadranskog brodogradilišta blokirali magistralu u Bijeloj

u je bila i policija i u jednom momentu došlo je i do grubog kontakta između jednog policajca i radnika, ali ne i incidenta
5 komentar(a)
Jadransko brodogradilište, radnici, protest, Foto: Slavica Kosić
Jadransko brodogradilište, radnici, protest, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 29.07.2015. 16:20h

Radnici Jadranskog brodogradilišta, uz podršku njihovih porodica, kooperanata, građana, odbornika SO Herceg Novi i NVO Alternativa iz Nikšića jutros su oko sat vremena na obilježenom pješačkom prelazu blokirali Jadransku magistralu u Bijeloj.

Zbog toga su formirane kilometarske kolone iz pravca Herceg Novog i iz Kamenara. Dozvoljavan je samo prolaz kolima Hitne pomoći, automobilima sa malom djecom i policijskim automobilima.

“Mi smo imali razgovore u resornim ministarstvima i čuli njihove uslove, na koje ne pristajemo. Budući da se uporno oglušuju o naše zahtjeve i od Vlade Crne Gore nemamo konkretan odgovor, odlučili smo se za mirnu šetnju, da pređemo magistralu na pješačkom prelazu na što imamo pravokao građani Bijele", kazao je predsjednik sindikalne organizacije Brodogradilišta Mladen Krivokapić.

“Želimo da uputimo poruku Vladi pred sutrašnje zasjedanje, da mora da misli o nama, posebno na ovim ekstremnim temperaturama. Nemamo povratnu informaciju da ćemo biti tema Vlade na tom zasjedanju, što znači da zbog sezone godišnjih odmora, naše pitanje neće biti riješeno do polovine septembra”, objasnio je Krivokapić.

Ministar pomorstva i saobraćaja Ivan Brajović koji je bio u zaustavljenoj koloni automobila, iako nije bilo planirano, izašao je i razgovarao sa radnicima Brodogradilišta.

On je okupljenim radnicima kazao da “ovakve blokade neće ništa riješiti” i da je “bolje da se svi zajedno dogovore da riješe problem”.

“Da sam na vašem mjestu ja bih deblokirao priču i napravio remont preostalih brodova”, kazao je ministar i poručio da će morati da se angažuje jedan broj radnika da bi završili preuzete poslove.

“Ako je vaš uslov da se prvo isplati plata da bi počeli da radite, to ću odmah sada u Podgorici da kažem”, obećao je Brajović koji je prije toga kazao da je išao na sastanak sa premijerom Milom Đukanovićem i da će zbog blokade magistrale kasniti.

Ministar je obećao “da će od svih naknada od prodaje i ugovora sa potencijalnim kupcem firme u stečaju, da se ispalte sva dugovanja prema radncima, jer su oni prioritet Vlade”.

“Brodogradilište je u ogromnim gubicima. A kada se otvori stečaj, onda Vlada nema nikakvih ingerencija, nego je to u nadležnosti stečajne uprave i stečajnog suda”, kazao je Brajović i istakao da se “prave pretpostavke da se u Brodogradilištu nastavi proizvodnja”.

“Svi koji nisu poslovali u skladu sa zakonom ili su dovodili do problema u firmi trebaju se procesuirati”, utvrdio je Brajović.

Privredni sud je 30. juna na zahtjev Poreske uprave uveo stečaj u Brodogradilište zbog duga od skoro 6,5 miliona eura za poreze i doprinose. Radnici koji su tada ostali bez posla, zahtjevaju pismene garancije da će im biti povezan radnog staža, isplaćene tri i po zarade i druge zaostale naknade, otpremnine po kolektivnom ugovoru i uplaćena sredstva sredstva u stambeni fond.

Ponuda da rade za 193 eura

Krivokapić je kazao da su posljednji kontakt sa stečajnim upravnikom predstavnici zaposlenih imali prije dva dana, kada im je ponudio da rade 90 dana za platu od 193 eura. On je ranije kazao da će nakon što dobiju pismene garancije pristati da rade remont brodova, ali je istakao da na temepraturama koje prelaze 40 stepeni raditi u izuzetno teškim uslovima je neprihvatljivo za toliki iznos.

Bonus video: