Pejović nije platio KAP, a vlasnik zemljišta

”Upis imovine na novog vlasnika, a da on nije platio kupoprodajnu cijenu samo po sebi govori sve… Nakon što je utvrđena kupoprodajna cijena Glavni grad je pod formom razmjene zemljišta dodatno častio pola miliona kvadrata budućeg vlasnika”, istakao je Kaluđerović
21 komentar(a)
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.07.2015. 05:36h

Upis imovine Kombinata aluminijuma u stečaju u katastru na privatnu firmu Uniprom, u vlasništvu Veselina Pejovića, prije nego što je uplatio pun iznos kupoprodajne cijene od 28 miliona eura samo je “još jedan u nizu pokazatelja o privilegovanom i protekcionaškom položaju kupca kod izvršne vlasti i onih koji su odlučivali na štetu države”, ocijenio je samostalni poslanik Velizar Kaluđerović.

On je napomenuo da je za skupštinskom govornicom više puta saopštio da se štete iz privatizacije KAP-a “mogu mjeriti stotinama, a možda i milijardama dolara”.

”Upis imovine na novog vlasnika, a da on nije platio kupoprodajnu cijenu samo po sebi govori sve… Nakon što je utvrđena kupoprodajna cijena Glavni grad je pod formom razmjene zemljišta dodatno častio pola miliona kvadrata budućeg vlasnika”, istakao je Kaluđerović.

Na pitanje „Vijesti“ kako je Uniprom stekao pravo svojine „jedan kroz jedan“ nad ovom imovinom KAP-a u katastru, budući da još nije uplatio nešto manje od polovine kupoprodajne cijene, stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić je odgovorio da je to bilo moguće jer je drugim aneksom ugovora o kupoprodaji imovine KAP-a, Odbor povjerilaca kompanije dao saglasnost za to. Pejović nije uplatio skoro 14 od 28 miliona eura.

„Ova imovina je upisana na Uniprom sa teretom i hipotekom za KAP sve dok kupac ne uplati punu kupoprodajnu cijenu. Tek nakon uplate punog iznosa od 28 miliona eura stečajni sudija će donijeti rješenje Unipromu da može raspolagati ovom imovinom“, saopštio je Perišić.

On je kazao da se do 10. septembra, kada ističe rok Unipromu za uplatu pune kupoporodajne cijene, mora osloboditi svih tereta imovina Kombinata aluminijuma u stečaju, koja je predmet kupoprodajnog ugovora.

„Vijesti“ su objavile nedavno da je već podijeljeno 12 rješenja o iseljenju porodica koje su naseljene na imovini KAP-a, dok 33 familije čeka ista sudbina.

Perišić kaže da je na teritoriji KAP-a nelegalno naseljeno 16 porodica, odnosno, manji broj ljudi, a da se oni neće baviti ljudima koji su se naselili na imovini Opštine Podgorica.

„Radi se o nalozima za iseljenje građana, sa imovine KAP-a, koji nijesu mogli steći pravo svojine. Planskom dokumentacijom na ovoj lokaciji je prvobitno bila predviđena industrijska, a sad biznis zona“, objasnio je Perišić.

On je napomenuo da su ti ljudi u nezavidnoj situaciji, da među njima ima radnika KAP-a, ali i djece sa invaliditetom, te da su živjeli u nehumanim uslovima.

Bonus video: