Opozicija i SDP vide prodaju Mamule

Ugovor je suprotan Ustavu i nacionalnom interesu. Ne možemo se odreći tog lokaliteta zbog kontroverznog projekta, ocijenio je poslanik Gošović
106 pregleda 6 komentar(a)
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 28.07.2015. 19:42h

Skupštinski zakonodavni odbor nije juče imao potrebnu većinu od sedam poslanika da bi mogao da ocijeni da li je predlog ugovora o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula u skladu sa Ustavom, pa će o tome konačnu riječ dati poslanici na plenumu.

Šest poslanika DPS-a na zakonodavnom odboru glasalo je za predlog ugovora, dok je isto toliko poslanika iz opozicije (DF, Pozitivna, samostalni poslanici Neven Gošović i Velizar Kaluđerović) i Džavid Šabović (SDP) bilo protiv. Glasanju nije prisustvovao Veljko Vasiljević (DF).

Vladin predlog ugovora zasada nema potrebnu većinu od 41 poslanika, jer su protiv njega kompletna opozicija i SDP.

Opozicija i SDP smatraju da predlog ugovora nije u skladu sa članom 78 Ustava kojim se jamči zaštita kulturne baštine i da građani neće imati slobodan pristup poznatom kulturnom lokalitetu u opštini Herceg Novi. Tvrde i da bi ugovor omogućio zakupcu, švajcarskoj kompaniji Oraskom, da ostrvo založi za kredit i da ga prevede na sebe.

Oraskom, koji gradi turiristički kompleks na poluostrvu Luštica, ponudio je da Mamulu zakupi na 49 godina po cijeni od 1,5 eura po kvadratnom metru, a da morski akvatorij ostrva zakupi po cijeni od 90 centi po kvadratu. Plaćao bi 4.000 eura mjesečno po osnovu zakonu, što je 48.000 godišnje.

Predlog ugovora je na dnevnom redu posljednje redovne devete sjednice proljećnog zasjedanja koja se završava u petak.

“Ugovor je suprotan Ustavu i nacionalnom interesu. Ne možemo se odreći tog lokaliteta zbog kontroverznog projekta. Sporno je i što će se ostvariti manji prihod od zakupa nego što će ga ostvariti vlasnik luksuznog apartmana na primorju”, kazao je Gošović.

Vladislav Bojović (DF) ocijenio je da je Vlada rasprodala sve što ima pa sada hoće da rasproda kulturna dobra, te da ugovor nije o zakupu, nego o prodaji Mamule.

“Mora se razjasniti založno pravo u ugovoru. Smatram da se ugovorom omogućava da se podigne kredit i da se ostrvo za njega založi”, rekao je Bojović.

Vuksanović (SDP): Tu je klauzula iza koje se krije prodaja

Draginja Vuksanović (SDP) objasnila je da odredba ugovora o registraciji zakupa sadrži klauzulu “intabulandi” i da joj nije mjesto tu kod zakupa, jer se postavlja pitanje da li je riječ o prikrivenoj prodaji. Ta klauzula znači izričitu izjavu prethodnog vlasnika koji pristaje da se izbriše iz katastra, a da se novi upiše.

“Tu se krije prodaja i to je suština svega. Ako je riječ o zakupu, šta će onda ova klauzula u ugovoru. On je suprotan zakonima o državnoj imovini, svojinsko-pravnim odnosima, morskom dobru i državnom premjeru i katastru”, kazala je Vuksanovićeva.

Ona je sjednici prisustvovala kao zainteresovani poslanik i rekla je da će o pojedinostima iz ugovora detalje iznijeti na plenumu.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović rekao je da je ugovor model kako da se zaštiti kulturna baština Crne Gore, da su analizirana svjetska iskustva u tome, te da je omogućen svima slobodan pristup ostrvu bez ikakvih ograničenja. On je istakao da se ostrvo ne može založiti za kredit, već da se mogu založiti samo prava zakupa.

“Sedam godina nijesmo mogli da nađemo investitora, a ovaj je kredibilan. Kotira se na berzi tako da nema mogućnosti zloupotreba”, kazao je Gvozdenović, dodajući da je predlog ugovora u skadu sa zakonom.

Najavljeno je da je vizija Oraskoma da obnovi tvrđavu Mamula očuvanjem kulturnog nasljeđa i promovisanjem istorijskog karaktera ostrva. Plan je gradnja luksuznog hotela sa 4+ ili pet zvjezdica čiji će naziv biti Mamula ostrvo hotel and Spa...

Predlog Vladinog ugovora nije prošao na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet.

Bonus video: