Hipo Alpe grupa zainteresovana za rešavanje problema kredita u francima

Kredite sa valutnom klauzulom vezanom za švajcarski franak u Crnoj Gori odobravala je samo Hipo Alpe Adria banka (HAAB) 2007. i 2008. Nakon rasta kursa franka, iznosi rata u eurima su u jednom trenutku bili duplirani
0 komentar(a)
Urlih Kising, Foto: Savo Prelević
Urlih Kising, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.07.2015. 13:24h

Novi glavni izvršni direktor Hipo Aple Adria grupe (HAAG) Urlih Kising kazao je za “Vijesti” da su zainteresovani da postignu dugoročno rešenje sa klijentima uvezi kredita koji su odobreni sa klauzulom u švajcarskim francima, ali nije precizirao koja bi to konkretna rešenaj mogla da budu.

“Klijenti su uvijek imali mogućnost da konvertuju kredite u eure. Ta naša ponda je postojala i u vrijeme kada je odnos eura i švajcarskog franka bio na niovu iznad 1,20, a i sada je to moguće. Zainteresovan sam da postignemno dugoročno rešenje koje je u interesu i banke i klijenata. Postoje predlozi 'na stolu', ima razgovora sa regulatorom i Vladom, i otvoreni smo za diskusiju gdje predstavljamo naš stav,” kazao je Kising u odgovoru na pitanje da li im je prihvatljiv predlog zakonskog rešenja koji je u skupštinskoj proceduri i kojim je definisano da klijeti vraćaju kredite u eurima po kamati od 8,2 odsto.

Kising je na čelo HAAG postavljen nedavno, kada su američki fond Advent Internešnal i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kupili mrežu HAAG u Jugoistočnoj Evropi.

Kredite sa valutnom klauzulom vezanom za švajcarski franak u Crnoj Gori odobravala je samo Hipo Alpe Adria banka (HAAB) 2007. i 2008. godine. Nakon rasta kursa franka, iznosi rata u eurima su u jednom trenutku bili duplirani. Mnogim korisnicima su glavnice, i pored višegodišnjeg vraćanja kredita, sada u eurima veće nego u periodu kada su ih dobili.

Demokratski front (DF) u predlogu zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, koji je u februaru predat u skupštinsku proceduru, predložio je da se krediti vraćaju u eurima po kamatnoj stopi od 8,2 odsto.

Centralna banka (CBCG) smatra da usvajanje tog predloga da se krediti koji su odobreni sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima obračunaju u eure na dan sklapanja ugovora po kamatnoj stopi od 8,2 odsto na godišnjem nivou ne bi imalo valjanu primjenu. Objašnjeno je da bi definisanje nivoa kamate bez dalje razrade tog koncepta u praktičnoj primjeni zakona dovelo do velike pravne nesigurnosti. To iz razloga što bi mogla da postoje različita tumačenja kad je u pitanju primjene, a što bi onemogućilo njegovu valjanu primjenu.

Bonus video: