Nacionalni parkovi hoće Solanu u zakup

U pisanoj ponudi Privrednom sudu nema konkretnih detalja o načinu, modelu ili rokovima preuzimanja fabrike
82 pregleda 14 komentar(a)
Solana, Foto: Samir Adrović
Solana, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 28.07.2015. 06:15h

Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore zainteresovano je da zakupi ulcinjsku solanu “Bajo Sekulić”.

U pisanoj ponudi Privrednom sudu nema konkretnih detalja o načinu, modelu ili rokovima preuzimanja fabrike.

To je “Vijestima” potvrdio stečajni upravnik Ognjen Jovović koji je kazao da će o inicijativi biti govora narednih dana.

“Radi se o ozbiljnom preduzeću koje na vrhunskom nivou radi svoj posao i koje ima iskustva u očuvanju životne sredine i biodiverziteta. To je i prioritet Solane koja ima specifičnu floru i faunu i zato ponuda zavređuje posebnu pažnju”, kazao je Jovović.

On je naglasio da će uprava u pregovorima pokazati najveću moguću fleksibilnost da bi došlo do sporazuma. “Ovo je za mene definitivno lijepa vijest iako JP nije u inicijativi ponudio ništa konkretno. Nadam se ipak da ćemo doći do dogovora jer imamo isti cilj”.

Krajem maja propala je dvanaesta licitacija za prodaju cjelokupne imovine Solane po cijeni od 169 miliona eura jer nije bilo zaintersovanih kupaca.

U proljeće prošle godine propali su pregovori sa radnicima, odnosno sindikatom o zakupu firme, a nedavno i sa bivšim direktorom Solane Ljubom Gazivodom koji se sada bavi preradom i prodajom uvozne soli.

U pozivu o poslovno-tehničkoj saradnji, uprava je tada tražila da se potencijalni zakupac obaveže da će organizovati proizvodnju i preradu soli na terenima i sa opremom Solane ili da obavlja srodne djelatnosti kompatibilne prostornim, prirodnim i materijalnim potencijalima preduzeća. Takođe, zakupac je morao da otkupi sve zalihe sirove i upakovane soli, rezervne djelove i ambalažu, kao i da obezbijedi stručni kadar za realizaciju poslovno-tehničke saradnje.

Solanu je od 2003. kontrolisao podgorički biznismen Veselin Barović, koji je kupio kontrolni paket akcija za 800 hiljada eura. Od kada je nedavno izašao iz Eurofonda, najstarije ulcinjsko preduzeće kontrolišu ljudi bliski njemu.

U kompaniju je 2005. uveden programirani stečaj zbog duga od 13 hiljada eura. Šest godina kasnije, uveden je klasični stečaj koji je rezultirao otpuštanjem svih radnika.

Početkom ove godine evropski parlamentarci i ambasadori upozorili su Vladu da Solana mora biti sačuvana kao fabrika soli i značajna karika u cjelokupnom eko sistemu. Inicijativa je urodila plodom pa je Vlada izdvojila 160 hiljada eura za remont crpnog postrojenja u Đeranama a UNDP 40 hiljada. Fabrika je poslije dvije godine dobila struju, a bazeni svježu morsku vodu.

“Imamo saznanja o većem broju ptica na našim bazenima. Vodu još ne puštamo u Port Milenu i to ćemo dogovoriti sa lokalnim vlastima”, kazao je Jovović.

Bonus video: