Čeka se Đukanovićev Savjet za Institut

Državni paket akcija potcijenjen, prodajom bi se poklonila vrijedna imovina, smatra MANS
86 pregleda 12 komentar(a)
Tenderska komisija za privatizaciju, Foto: Boris Pejović
Tenderska komisija za privatizaciju, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.07.2015. 13:49h

Tenderska komisija za privatizaciju Instituta “Simo Milošević” u Igalu smatra da britansko-američki konzorcijum International Welness Group (IWG), koji je jedini ponuđač, ispunjava uslove za za taj zdravstveno-turistički centar.

Predsjednik komisije i član Savjeta Branko Vujović nije mogao da precizira hoće li Savjet za privatizaciju prije ili nakon godišnjih odmora odlučiti da li prihvata ponudu zainteresovanog investitora.

Savjet, na čijem čelu je premijer Milo Đukanović, gotovo uvijek samo potvrdi predlog komisije.

IWG je ponudio deset miliona eura za kupovinu 56,48 odsto državnih akcija Instituta, a pominju se investicije od 200 miliona eura.

„Tenderska komisija je sačinila izvještaj i poslala ga Savjetu za privatizaciju na izjašnjenje. Što se nas tiče sve je u redu, a vidjećemo kakva će biti odluka Savjeta“, kazao je Vujović “Vijestima”.

Opozicija je na sjednici komisije u Skupštini Crne Gore ocijenila da prodaja Instituta nije dovoljno transparentna te da je problematično što se odvija prema staroj procjeni imovine tog preduzeća.

Sindikat radnika te kompanije je nezadovoljan jer nije bio dovoljno uključen u proces pregovora, a ni MANS koji je tražio na uvid dokumentaciju nije je mogao dobiti jer je na njoj, u skladu sa odlukom Savjeta za privatizaciju, bila oznaka “povjerljivo”.

Iz MANS-a su zamjerili što je državni paket akcija “potcijenjen” zbog čega sumnjaju “da se radi o poklanjanju vrijedne imovine”. Uz lječilište, prodaje se više od 200.000 kvadrata zemljišta na obali mora i 86.000 kvadrata objekata.

Odbornici SO Herceg Novi donijeli su krajem maja odluku da Vlada obustavi dalji postupak privatizacije Instituta, poništi tenderski postupak i razmotri druge načine unapređenja uslova njegovog rada.

Zaključak je da se Igalo proglasi banjskim lječilištem.

Izbor, koji sa DPS-om čini vlast u Herceg Novom, tvrdi da nije za prodaju Instituta, i poručivali su da će raskinuti vladajuću koaliciju u tom gradu ako kompanija bude prodata IWG. Oni su saopštili da se iza tog konzorcijuma kriju sumnjivi ponuđači.

Bonus video: