Na Žabljaku borave turisti iz svih krajeva svijeta

Ljeto se tako pokazalo kao mnogo isplativije od zime a idličnu sliku ovih dana kvari samo Elektroprivreda Crne Gore čiji je menadžment odlučio da u sred sezone na Žabljaku ugrađuje pametna brojila zbog čega turisti ostanu bez struje i po desetak sati
458 pregleda 3 komentar(a)
Turizam, Crna Gora, Žabljak, Foto: Printscreen (YouTube)
Turizam, Crna Gora, Žabljak, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 26.07.2015. 17:39h

Na Žabljaku ovih dana vrvi od tursita iz svih krajeva svijeta. O posjećenosti možda najbolje govori podatak da je samo od prvog juna u Nacionalniom parku Durmitor prodato više od 37 000 ulaznica, a još nije avgust kada turista tradicionalno ima najviše.

Ljeto se tako pokazalo kao mnogo isplativije od zime a idličnu sliku ovih dana kvari samo Elektroprivreda Crne Gore čiji je menadžment odlučio da u sred sezone na Žabljaku ugrađuje pametna brojila zbog čega turisti ostanu bez struje i po desetak sati.

Pune gradske ulice, terase ugostiteljskih objekata i naravano kolone turista na putu ka nacionalnom parku Durmitor. Broj prodatih karata vrtoglavo raste. Od početka godine nacionalni park posjetilo je oko 45.000 turista od čega najveći dio samo od prvog juna kada je počela ljetnja sezona. Nije to slučajno, Žabljak je poseban priznaju i stranci kojih ima na svakom koraku.

"Sve je čisto, na visokom nivou, odnosite se odlično prema svom okruženju odlično, možete mnogima u Ukrajni biti primjer, Sve je na evropskom nivou", kazao je Vladimir, turista iz Ukrajine.

Didije iz Francuske i Aleksej iz Rusije su oduševljeni prirodom.

"Planine, šume, jezera, jednostavno savršeno za nas. Mi smo iz Francuske i volimo prirodu", kaže Didije iz Francuske

U sezoni koja nagovještava rekordnu posjetu turistički poslenici zasad zodovljno trljaju ruke. Da nije zime, Žabljak bio bio neprikosnoveni turistički centar, zaključuje Aleksandar Dragićević,vlasnik hostela.

"Sve je više i više gostiju iz evropske unije, Australije, Kanade. Prepoznali smo potencijal Žabljaka, koji nije mnogo ljudi prepoznalo, a to je da se okrenemo ljetnjoj sezoni a ne zimskoj. Da se okrenemo ljepotama Durmitora, da se okrenemo jezerima, raftingu i kanjoningu. Ne vrućini nego preljepim predjelima" poručuje Dragićević.

U lokalnoj turističoj organizaciji ne kriju zadovoljstvo posjetom. Prije svega turista iz zapadne evrope kojih je nikad više.

"Trenutno imao u hotelima oko 700 gostiju, skoro toliko i u privatnom smještaju a i napomenuo bih da na Žabljaku ima preko 1000 vikend kuća koje su 90 odsto pune, tako da na Žabljaku danas ima sigurno nekoliko hiljada gostiju", poručuje direktor TO Žabljak Boro Nikolić.

Priliv gostiju osjeća se i u kasi lokalne uprave. No, idilu ovih dana kvare u Elektroprivredi Crne Gore čiji je menadžment odlučio da u sred sezone na Žabljaku ugrađuje pametna brojila zbog čega se ostaje bez struje i po desetak sati.

"Tu smo naišli na oštru rekaciju i građana i ugostitelja a i nas u lokalnoj upravi jer čini mi se da nije izabran najbolji tajming za te radove", kazao je predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević.

Zato su u opštini već reagovali pa će pokušati da već od sjutra u pregovorima sa Elektroprivredom nađu najbolje rješenje jer ljetnja turisička sezona koju ovdje svi s nestrpljenjem čekaju kratko traje, a budući da je dobro krenula svi se nadaju da će tako samo i nastaviti.

Bonus video: