Rekordna isporuka Regionalnog vodovoda

Kako navode iz JP "Regionalni vodovod" to znači da na današnji dan regionalni vodovod radi sa 71,5 odsto instalisanog kapaciteta koji iznosi 1200 litara u sekund
3 komentar(a)
voda, Foto: Shuterstock
voda, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 25.07.2015. 14:48h

Iz sistema regionalnog vodovoda za crnogorsko primorje, trenutno se isporučuje 858 litara u sekundi vode, što u odnosu na prošlogodišnju isporuku istog dana od 367 l, predstavlja rast od 134%.

Kako navode iz JP "Regionalni vodovod" to znači da na današnji dan regionalni vodovod radi sa 71,5 odsto instalisanog kapaciteta koji iznosi 1200 litara u sekundi.

"Ministarstvo održivog razvoja i turizma je u saradnji sa predsjednicima primorskih opština i JP ,,Regionalni vodovod crnogorsko primorje“, kao i sa lokalnim vodovodnim preduzećima, uložilo veliki napor da se sprovedu sve mjere iz domena odgovornijeg upravljanja vodovodnim sektorom na crnogorskom primorju. Na tom području se ne bi moglo razmišljati o razvoju turizma, kao osnovne privredne grane, da problem nestašice vode nije riješen 2010. godine izgradnjom regionalnog sistema vodosnabdijevanja, kada su obezbjeđene i više nego potrebne količine vode za piće visokog kvaliteta. Kao rezultat tih napora u 2015. godini, već četvrti mjesec za redom, imamo značajno povećanu isporuku vode iz regionalnog vodovoda, koja je rezultat ne samo hidroloških uslova već razlog leži i u činjenici da u ovoj – petoj godini od početka rada, JP ,,Regionalni vodovod crnogorsko primorje“, po prvi put ima potpisane ugovore o kontinuiranoj isporuci vode sa svih pet lokalnih vodovoda spojenih na regionalni vodovod, dok je sa opštinom Herceg Novi sklopljen sporazum o periodičnom preuzimanju vode iz regionalnog vodovodnog sistema tokom 2015. godine u periodu od 1. juna do 31. decembra. Ovo privremeno riješenje spajanja opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem je omogućeno zahvaljujući podršci od strane Opštine Tivat i D.O.O. ,,Vodovod i kanalizacija“ Tivat, jer se isporuka vode iz regionalnog vodovoda vrši preko infrastrukture tivatskog vodovoda", navode iz ovog javnog preduzeća.

Današnja isporuka od 858 l/s predstavlja 18,3 odsto više u odnosu na rekordnu isporuku iz sistema regionalnog vodovoda od 725 litara u sekumdi18. avgusta 2013. godine.

Prema njihovim tvrdnjama navedeni podaci jasno govore koje bi posledice zbog nestašice vode osjećali građani da nije obezbjeđeno dodatno vodosnabdijevanje iz regionalnog vodovoda.

"Ovim putem želimo i da izrazimo javnu zahvalnost Crnogorskom elektroprenosnom sistemu i funkcionalnoj cjelini distribucije, Elektroprivrede Crne Gore, i da istaknemo izuzetan profesionalan i partnerski odnos koji ova dva privredna subjekta imaju sa našim J.P, koji su kako na nivou menadžmenta tako i na nivou inženjerskog tima u stalnoj komunikaciji sa ovim J.P. i zahvaljujući čijem profesionalnom i brzom reagovanju nemamo problema u elektro napajanju koje bi izazvalo prekid rada pumpnih postrojenja regionalnog vodovoda, pa samim tim i prekid isporuke vode u ovim ekstremnim vremenskim uslovima, čime se potvrđuje da se samo timskim radom mogu riješiti svi izazovi na kvalitetan i održiv način", navode iz Regionalnog vodovoda.

Bonus video: