Pejović: Budva, Kotor i Herceg Novi žele da otkupe dug Regionalnog vodovoda prema Štrabagu

Poslanik Demokrata ističe da "neodgovorno poslovanje" rukovodstva Regionalnog vodovoda, čiji je osnivač Vlada Crne Gore, za posljedicu može imati restriktivno vodosnabdijevanje primorskih opština
65 pregleda 3 komentar(a)
Mijomir Pejović, Foto: Demokrate
Mijomir Pejović, Foto: Demokrate
Ažurirano: 16.10.2018. 11:11h

Demokratska Crna Gora pozvala je opštine Budva, Kotor i Herceg Novi da preuzmu dug Regionalnog vodovoda prema preduzeću Štrabag.

Poslanik Demokrata Mijomir Pejović ističe da "neodgovorno poslovanje" rukovodstva Regionalnog vodovoda, čiji je osnivač Vlada Crne Gore, za posljedicu može imati restriktivno vodosnabdijevanje primorskih opština.

"Opštine Budva, Kotor i Herceg Novi se pozivaju, da u skladu sa zakonskim propisima, preuzmu obaveze prema preduzeću Štrabag", navodi Pejović i predlaže da se u zamjenu za ovako preuzete obaveze upravljačka prava u Regionalnom vodovodu ustupe pomenutim opštinama.

Demokratska Crna Gora je, kako ističe Pejović, i u toku samog sudskog procesa koji se vodio između preduzeća Štrabag i Regionalnog vodovoda upozoravala da bi eventualni neuspjeh u tom sporu bio poguban po poslavanje Regionalnog vodovoda, "a što se na kraju, nažalost i obistinilo".

"Obzirom da je Vlada Crne Gore većinski vlasnik i da ista imenuje upravljačku strukturu u Regionalnom Vodovodu koji po važećim propisima ima monopolistički položaj, prosto je nevjerovatno kako je došlo do toga da jedno takvo preduzeće bude nelikvidno", kazao je Pejović.

Inicijativa Demokrata, kako je rekao, ima za cilj da se izbjegne plaćanje pomenutog duga iz državnog budžeta ili iz cijene vode Regionalnog vodovoda, a što su, kako dodaje, jedine moguće opcije u ovom trenutku.

"U suprotnom teret plaćanja kriminalnog rukovodjenja Regionalnim vodovodom bi se svalio na teret poreskih obveznika", zaključuje Pejović.

Bonus video: