Ivanović sa 30 poljoprivrednika na sajmu u Belgiji

Collin je u uvodnom obraćanju kazao da je zadovoljan zbog posjete Ivanovića i poljoprivrednika, što je, prema njegovim riječima, dokaz dobrih odnosa dvije države i obostrane zainteresovanosti za produbljivanje bilateralne saradnje
56 pregleda 6 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Petar Ivanović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 25.07.2015. 12:09h

Crnogorska delegacija, koju pored predstavnika Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja čini i 30 poljoprivrednika, posjetila je najveći poljoprivredni sajam u Evropi, koji se održava u belgijskom gradu Libramonu.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović je, učešćem na svečanoj ceremoniji otvaranja sajma u Libramonu, počeo studijsku posjetu Belgiji i regionu Valonija, koja je organizovana na poziv valonskog ministra poljoprivrede Renea Collina.

Iz Ministarstva poljoprivrede su saopštili da je Collin, u uvodnom obraćanju, kazao da je zadovoljan zbog posjete Ivanovića i crnogorskih poljoprivrednika, što je, prema njegovim riječima, dokaz dobrih odnosa dvije države i obostrane zainteresovanosti za produbljivanje, već uspostavljene, bilateralne saradnje u poljoprivredi.

Sajam u Libramonu, na kojem će proizvode predstaviti preko 1,5 hiljada izlagača, trebalo bi da, prema očekivanjima, posjeti više od 200 hiljada ljudi. Sajam, koji postoji od 1926. godine, predstavlja najveći poljoprivredni sajam u Evropi na otvorenom prostoru.

Crnogorska delegacija je, kako su naveli iz Ministarstva, imala priliku tokom boravka na sajmu posjeti štandove sa autohtonim belgijskim vrstama stoke, kao što su belgijsko plavo goveče, ardenska svinja i adenski konj.

Oni su obišli i štandove sa najsavremenijom opremom za automatsku mužu krava i čuvanje mlijeka, proizvodnju sira i drugih mliječnih proizvoda i poljoprivrednom mehanizacijom.

Crnogorskim poljoprivrednicima je posebno predstavljen način sprovođenja sanitarne kontrole poljoprivrednih proizvoda.

Oni su u petak posjetili školu sira, koja ima i funkciju kontrole kvaliteta sira i drugih mliječnih proizvoda i pruža stručne savjete proizvodjačima u toj oblasti.

„Poljoprivrednici su imali priliku da posjete Valonsku agenciju za uzgoj stoke gdje su se upoznali sa istorijom, karakteristikama i prednostima uzgajanja belgijskog plavog govečeta, kao i sa načinom rada na četiri farme, gdje su im predstavljeni različiti modeli umrežavanja poljoprivrede i turizma u funkciji dodatne valorizocije poljoprovrednog sektora“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Iz tog Vladinog rsora su najavili d aće Ivanović tokom posjete Belgiji imati i niz bilateralnih razgovora, a planirana je i posjeta crnogorske delegacije više institucija iz oblasti poljoprivrede, pogona i farmi, među kojima i centra za osjemjenjavanje.

Predstavnici Ministarstva su saopštili da je posjeta poljoprivrednika Valoniji posljednje u nizu sličnih studijskih putovanja, koje je taj Vladin resor organizovao kako bi se crnogorskim proizvođačima omogućio direktan uvid u funkcionisanje poljoprivredne proizvodnje i plasmana u zemljama EU.

To je bila prilika da usvoje nova znanja, dobiju praktična iskustva i nove ideje, koje mogu da primijene na svojim gazdinstvima.

Bilateralna saradnja Crne Gore i Belgije u oblasti poljoprivrede dogovorena je početkom marta, kada su predstavnici resornih ministarstava dvije zemlje utvrdili konkretne korake saradnje u oblasti uspostavljanja sistema bezbjednosti hrane, organske i poljoprivrede povrća, sistema praćenja životinja od farme do finalnog proizvoda, kao i povećanja produktivnosti krava.

Predstavnici dva ministarstva su dogovorili i saradnju u procesu edukacije, istraživanja i promocije poljoprivrednih proizvoda, u čemu Belgija prednjači u Evropi.

Bonus video: