Nacionalna investiciona komisija: Predložiće se dva projekta za finansiranje iz IPA fondova

“Ocijenjeno je da navedeni projekti imaju strateški značaj za razvoj sektora energetike i sobraćaja u Crnoj Gori, i da će doprinijeti boljem infrastrukturnom povezivanju regiona”, kaže se u saopštenju
89 pregleda 0 komentar(a)
Rafet Husović, Vujica Lazović, Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Rafet Husović, Vujica Lazović, Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 24.07.2015. 18:24h

Nacionalna investiciona komisija dala je saglasnost da dva projekta iz oblasti energetike budu predložena Evropskoj komisiji (EK) za finansiranje iz sredstava višekorisničke IPA-e zapadnobalkanskog investicionog okvira za ovu godinu.

Kako je saopšteno nakon sjednice kojom je predsjedavao premijer Milo Đukanović, za finansiranje iz sredstava IPA-e biće predloženi projekti "Interkonekcija prenosnih sistema Crne Gore - Srbije - Bosne i Hercegovine 400kV dalekovodom" i "Signalizacija i rekonstrukcija mostova na željezničkoj pruzi Bar-Vrbnica".

“Ocijenjeno je da navedeni projekti imaju strateški značaj za razvoj sektora energetike i sobraćaja u Crnoj Gori, i da će doprinijeti boljem infrastrukturnom povezivanju regiona”, kaže se u saopštenju.

Osim toga, kako se navodi, u skladu sa Berlinskim procesom i u susret bečkom Samitu predsjednika vlada država zapadnog Balkana, koji će biti održan 27. avgusta, prepoznati su kao prioritetni za potencijalno finansiranje iz Zapadnobalkanskog investicionog okvira za ovu godinu.

“Komisija se upoznala i sa predlogom za finansiranje izrade Studije izvodljivosti za Jadransko-jonski autoput/brzu saobraćajnicu (Ruta 1 i Ruta 2), koji će Ministarstvo saobraćaja i pomorstva dostaviti Zapadnobalkanskom investicionom okviru u sklopu 14. poziva za dostavljanje predloga projekata”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: