Roćenu posao u Rudniku uglja, otkaz mu dat nezakonito

Sud je utvrdio da Rudnik nije mogao donijeti rješenje o prestanku radnog odnosa s obzirom na to da je Roćen imao pravo da nakon isteka mandata bude raspodjeljen na drugo radno mjesto. U toj kompaniji je 1981. zasnovao stalni radni odnos
106 pregleda 3 komentar(a)
Vuk Roćen, Foto: Goran Malidžan
Vuk Roćen, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 24.07.2015. 14:38h

Viši sud u Bijelom Polju potvrdio je presudu Osnovnog suda u Pljevljima kojom je poništeno kao nezakonito rješenje o otkazu bivšem izvršnom direktoru Rudnika uglja Vuku Roćenu.

Sud je naložio da Rudnik sa Roćenom sklopi ugovor o radu na neodređeno vrijeme i isplati mu zaostale zarade i uplati doprinose za period u kojem nije radio.

Odbor direktora Rudnika 8. aprila prošle godine, na sjednici održanoj u Podgorici, smijenio je kompletan menadžment kompanije, na čelu sa Roćenom. Četiri mjeseca kasnije, dugogodišnjem direktoru uručen je i otkaz.

Sud je utvrdio da Rudnik nije mogao donijeti rješenje o prestanku radnog odnosa s obzirom na to da je Roćen imao pravo da nakon isteka mandata bude raspodjeljen na drugo radno mjesto. U toj kompaniji je 1981. zasnovao stalni radni odnos.

Roćen je krajem prošle godine tužio Rudnik, smatrajući da je nezakonito dobi otkaz nakon 37 godina godina. Iako je zvanično saopšteno da razlog smjene istek mandata, u javnosti se spekulisalo da je to urađeno na zahtjev jednog od tri veća akcionara Rudnika, brata premijera Aca Đukanovića. Osim Roćena, tada je smijenjen sekretar društva, kao i više direktora sektora i upravnika.

U tužbi Roćen je naveo da je nezakonito dobio otkaz i da poslodavac nije poštovao njegov ugovor o radu.

Roćen smatra da je nakon isteka mandata trebalo da ostane zaposlen u Rudniku gdje je decenijama radio kao rudarski inženjer i rukovodilac, ili da mu se isplati otpremnina.

Najveći vlasnik Rudnika je italijanski A2A, a država ima oko 31 odsto akcija.

Bonus video: