Drašković: Kako će novi rukovodioci primati nagrade koje su dobili smijenjeni?

98 pregleda 5 komentar(a)
Luka Kotor, Foto: Siniša Luković
Luka Kotor, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 24.07.2015. 14:29h

SO Kotor je na nastavku sjednice kojoj je prisustvovalo samo 18 odbornika, izabrala Gorana Grbovića (LP), Stanislavu Subotić (DPS) i Dejana Uskokovića (DPS) za svoje predstavnike u Bordu direktora preduzeća „Luka Kotor“.

Skupština akcionara te firme u kojoj Opština Kotor ima skoro 60 odsto akcija, odmah potom je verifikovala izbor Grbovića koji je i ranije bio u Bordu direktora, te Subotićeve i Uskokovića, a usvojena je i odluka da član Borda direktora Luke ispred Zavoda za zapošljavanje Crne Gore bude Ivan Zogović (DPS), a ispred Fonda PIO Jovo Bećir (DPS). Time je kompletirana prije par dana od “Vijesti” najavljena zamjena dosadašnjih članova Borda direktora koji su se protivili privatizaciji Luke – dr Nikole Konjevića, dr Edite Straović, Borislava kašćelana i Nikole Dragomanovića, novim kadrovima DPS, koji važe za mnogo sklonije opciji privatizacije najznačajnijeg preostalog privrednog resursa Kotora.

Grbović kao i njegova partija LP, oštro se protive privatizaciji Luke i zalažu da Vlada Crne Gore dodijeli tom državnom preduzeću novu koncesiju za gazdovanje lukom podno zidina Starog grada.

Odbornik LP Vido Drašković je prije glasanja u SO za nove predstavnike Opštine u Bordu direktora Luke, ponovno ostao bez odgovora na pitanje zašto se smjenjuju dosadašnji rukovodioci koji su kako je rekao, uspješno upravljali jednim od rijetkih državnih preduzeća koje pozitivno posluje i zarađuje novac.

Drašković se upitao i kako će strani partneri preduzeća “Luka Kotor” reagovati kada im se ubuduće pojave novi ljudi koji vode firmu čak i da preuzmu zlatnu nagradu za kvalitet menadžmenta koju je “Luka Kotor” nedavno dobila od međunarodne organizacije Business Initiative Directions, a koja će joj biti uručena na svečanosti 20.septembra u Ženevi.

Odbornik DPS Ilija Mlinarević kazao je da uprkos pričama koje kolaju gradom, ta partija nije za prodaju “Luke Kotor”, već da se zalaže da država zadrži većinski paket akcija te firme i da se ovoj produži koncesija za gazdovanje lukom.

“Takve me konstrukcije vrijeđaju. Ja sam jedna od nepokolebljivih u tome da se dobije dugoročna koncesija i da se Luka ne proda. Trebamo svi zajedno napraviti realne zaključke po tom pitanju i biti jedistveni u tome”, kazao je Mlinarević čija pratija dan ranije,osim dr Edite Starović, nije glasala za predlog zaključaka kojima se to isto traži od Vlade, a koji su kandidovale SDP, LP i HGI.

Na Skupšptuni akcionara “Luke Kotor” A.D. je za novu predsedsjednicu Borda direktora izabrana Stanislava Subotić. Njoj i ostalima na izboru je čestitao dosadašnji predsednik Odbora direktora Nikola Konjević, poželjevši im puno uspjeha u radu i zahvalivši se na povjerenju koje je bilo ukazano dosadašnjem rukovodstvu.

“Nadam se da smo to povjerenje i opravdali na način da smo novom Odboru direktora ostavili rezultat koji će omogućiti da se pozitivne aktivnosti poslovanja ove firme i nastave. U prvih šest mjeseci ove godine prihod AD Luka Kotor iznosi 1.173.070 eura, što je 85 % više u odnosu na isti period 2014.Troškovi poslovanja iznosili su 913.000 eura, a što je najvažnije za akcionare, dobit je uvećana za tri puta - sa 90.020 eura na 259.894 eura. Ovim rezultatima doprinio je povećan broj dolazaka brodova i putnika”, podvukao je Konjević.

“Luka Kotor” inače, prošlu je poslovnu godinu okončala sa dobiti od 725 hiljada eura, a ove se godine očekuje novi rekord u fizičkom obimu prometa sa dolaskom ukupno 409 putničlkih brodova na kružnim krstarenjima sa preko 400 hiljada putnika, te 1.700 jahti na kojima će biti 7.700 putnika.

Bonus video: