Čedomir Popović prodao državno zemljište u Meljinama

"Osnovano sumnjamo da Popović u ovom, „poslu“ nije sam i da ima aktivne pomagače u pojedinim visokopozicioniranim službenicima u Ministarstvu finansija i Upravi za nekretnine Crne Gore," ističe se u saopštenju
160 pregleda 6 komentar(a)
Lazaret, Foto: Slavica Kosić
Lazaret, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 24.07.2015. 12:39h

Ruska firma „IMPERIO HOLDINGS LIMITED doo" Herceg Novi samo je korisnik zemljišta u zoni morskog dobra oko objekta Lazaret u Meljinama, potvrdila je područna jedinica Uprave za nekretnine Herceg Novi .

“Ovaj galimatijas oko utvrđivanja statusa zemljišta traje od 2010, kada je Čedomir Popović, vlasnik i izvršni direktor preduzeća „Carine doo" Podgorica, uspio da, po ocjeni Upravnog suda, na nepravnovaljan način imovini preduzeća „Južni Jadran“ AD u stečaju, kupujući je sam od sebe, u Upravi za nekretnine – PJ Herceg Novi, promijeni status iz „korisnika“ u status „svojina“. Tom radnjom Popoviću je nezakonito omogućeno da dio imovine koja je imala status “državne“ proda ruskoj firmi za 12 miliona eura, dovodeći kupca u zabludu po pitanju vlasništva imovine koja se prodaje,” navodi se u saopštenju NVO Južni Jadran koje je potpisala predsjednica Nada Popović.

“Ove činjenice su nesporno izazvale nezadovoljstvo kod ruskog investitora i dodatne frustracije kod Popovića i lica sa kojim je povezan, koje u ovom upravnom postupku pokazuju od momenta od kada je ova njihova prevara uočena i ispravka statusa imovine sprovedena u katastru. Osnovano sumnjamo da Popović u ovom, „poslu“ nije sam i da ima aktivne pomagače u pojedinim visokopozicioniranim službenicima u Ministarstvu finansija i Upravi za nekretnine Crne Gore. Takvu sumnju potvrđuje i činjenica da Poreska uprava ne uspjeva, od preduzeća „Carine doo", da naplati obavezni porez na promet od 900.000 eura još od 2009. godine, uglavnom zbog blokade Ministarstva finansija kao drugostepenog organa. U skladu sa našim osnovanim sumnjama ODT smo, kao zainteresovana NVO, podnijeli inicijative da ispitaju poslovanje, kupovinu i preprodaju imovine bivšeg preduzeća „Južni Jadran“ AD Herceg Novi i dostavili dokaze koji su potvrđivali naše osnovane sumnje”, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je Čedomir Popović kompletnu imovinu bivšeg turističkog preduzeća TUP “Južni Jadran“ Meljine, koju su državni procjenitelji u više navrata procijenili na preko 30 miliona eura, 2001. kupio za oko 500.000 konvertibilnih maraka i to kupujući akcije po specijalnoj Uredbi Vlade Crne Gore koja je nakon ovog „posla“ ukinuta. Tu imovinu čini, pored hotela „Delfin“ u Bijeloj, odmarališta u Baošićima, Meljinama i Sutorini, poslovna zgrada još i oko 70.000 m2 na samoj obali mora u zoni Morskog dobra.

“Zakon je vrlo jasan po pitanju statusa ugostiteljskih objekata i zemljišta za koje nije plaćena „tržišna cijena“, on kaže da se u tom slučaju da bi se nešto knjžilo kao svojina mora dobiti saglasnost Savjeta za privatizaciju. Ovu saglasnost Popović za sada nema, ali je vrlo moguće da će je dobiti. Kada je dobio građevinsku dozvolu za depadans hotela „Delfin“ u Bijeloj, koji je bez ijedne valjane dozvole, u zoni morskog dobra...uspio da izgradi sa neprijavljenim radicima iz Albanije, pa mu i pored toga, i pored prijave policije i NVO tužilaštvu Ministarstvo održivog razvoja izda naknadno građevinsku dozvolu, sve je moguće i očekivano”, navodi se u saopštenju.

NVO „Južni Jadran“, koji zastupa manjinske akcionare, poručuje da će “svim demokratskim i pravnim sredstvima nastaviti da se bori za svoju otetu imovinu i ukazuje na sve kriminalne radnje koje su pratile privatizaciju, stečaj, likvidaciju i sada rasprodaju imovine nekada prosperitetnog turističkog preduzeća koje je zapošljavalo 170 radnika. Poručuju da je “pravda spora ali dostižna, to će se, kad tad, vidjeti i na ovom primjeru”.

Bonus video: