SNP HN: Vlast u pravi bolne rezove prije izbora, nadajući se zaboravu birača

"Ratna strategija opsade gradova i prekidanje dotoka hrane i vode izgleda i ovdje je u primjeni," kazala je Đurović
2 komentar(a)
Danijela Đurović, Foto: Slavica Kosić
Danijela Đurović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 24.07.2015. 11:46h

Vlada Crne Gore je još jednom pokazala svoju nebrigu za osnovna ljudska i radnička prava, jer još uvijek nije našla za shodno da razmatra zahtjeve radnika Jadranskog brodogradilišta Bijela, tvrde u hercegnovskom SNP-u.

“Iako su radnici koji štrajkuju dobili punu podršku lokalnog parlamenta u Herceg Novom, i to na dva zasjedanja, Vlada Crne Gore, očigledno, iako većinski vlasnik, ima drugih prioriteta.Opravdanje ne mogu biti potrebe da se dokumentacija prikupi i dobiju stavovi svih nadležnih ministarstava i državnih institucija, jer ipak, Vlada je preko svojih fondova većinski vlasnik i morala je biti upoznata sa svim dešavanjima u Brodogradilištu Bijela. Vlada je ta koja postavlja menadžment i Bord direktora, a time su svi imenovani bili dužni da daju detaljne izvještaje o svom poslovanju upravo izvršnoj vlasti”, navodi se u saopštenju koje je potpisala predsjednica OO SNP Danijela Đurović.

U saopštenju se podsjeća da je stečaj uveden zbog neizmirenih obaveza poreza i doprinosa koji je pokrenula Poreska uprava - jedan od državnih organa u kojem Vlada ima potpunu kontrolu.

“Kako je uopšte moguće da se ove obaveze ne izmiruju u periodu od pet godina, ako se zna da je zakonska obaveza isplate ličnih dohodaka u bruto iznosu, odnosno i sa ovim dažbinama. Radnici se opravdano pitaju kako je moguće da se dan prije uvođenja stečaja u Brodogradilištu prima novi brod na remont? Nivo odgovornosti radnika, iako po zakonu sada u potpunosti nezaposlenih, je nemjerljiv i za svaku pohvalu, jer oni i pored prestanka radnog odnosa volonterski održavaju dokove i kisikanu, dva najvažnija i ekološki najkritičnija segmenta u preduzeću. Očigledno da radnici imaju i ličnu i moralnu odgovornost i ponašaju se i više nego korektno u društvu koje im uskraćuje osnovna, elementarna prava i ignoriše ih do krajnjih granica”, ističe se u saopštenju.

“Nada li se Vlada, odnosno kadrovi DPS-a i SDP-a, da će izmučeni i iscrpljeni radnici pokleknuti do septembra i pristati na bilo šta, samo da ipak imaju bilo kakve izvore prihoda? Ratna strategija opsade gradova i prekidanje dotoka hrane i vode izgleda i ovdje je u primjeni. Samo u ovom slučaju radnici nijesu fizički opkoljeni naoružanim ratnicima, već spregom nefunkcionalnog i bezobzirnog sistema koji jednako pogubno djeluje. I nije čudo da se ovako nešto dešava baš u Herceg Novom i baš sada”.

“Novoformirana lokalna vlast u Herceg Novom kojom rukovodi DPS uz pomoć Izbora, koji se i ovako ništa ne pita, pravi kratke i bolne rezove upravo na početku svog mandata. Jer, po njima, vrijeme liječi sve, pa će do novog izbornog ciklusa i radnici Jadranskog brodgogradilišta i Vektra Boke, koji su u još gorem položaju, sve zaboraviti i ponovo glasati njih. Dokle narode?," zaključuje se u saopštejnu.

Bonus video: