Joksimović: Nije bilo većine za preuzimanje Rudnika

Glavna rasprava o tužbi M Company nastavlja se u Privrednom sudu 22. novembra
115 pregleda 0 komentar(a)
Momo Joksimović, Foto: Igor Šljivančanin
Momo Joksimović, Foto: Igor Šljivančanin
Ažurirano: 25.10.2018. 13:07h

Predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije (PIR) Momo Joksimović poručio je advokatici Elektroprivrede (EPCG) Azri Jasavić da su njene tvrdnje „da 0,08 odsto vlasnika akcijskog kapitala može donijeti odluku o najvećoj investiciji u zadnjih 30 godina u funkciji zaštite organizovanog kriminala“.

Kao savjetnik Vasilija Miličkovića, vlasnika firme M&V Company, koja pred Privrednim sudom tuži EPCG i osporava odluku o preuzimanju akcija Rudnika uglja Pljevlja, obavljenu ljetos, Joksimović napominje da je, kao mali akcionar EPCG učestvovao u pisanju novog podneska tužioca zavedenog u sudu 23. oktobra.

„Kao potencijalnom svjedoku, u ovoj pravnoj stvari, uskraćeno mi je prisustvo i svjedočenje na glavnoj raspravi održanoj 11. septembra 2018. godine“, istakao je Joksimović i poručio advokatici da EPCG „nije alajbegova slama, već najznačajniji privredni subjekt u većinskom vlasništvu države“.

On je naglasio da se ovaj proces, „tiče svih građana Crne Gore, a ne samo tužioca koji je nažalost sam“. U novom podnesku sudu M&V Company ističe da je EPCG u većinskom vlasništvu države sa 57,01 odsto akcija, te da se niti jedna skupština akcionara ne može održati ukoliko predstavnik države nije prisutan, „jer nema kvoruma“.

„Bez glasanja „za“ od predstavnika države nema niti jedne odluke - jer sa „za“ nije glasalo 50 % +1 prisutna akcija. Za odluku skupštine EPCG za preuzimanje Rudnika uglja, predstavnik državnog kapitala nije glasao „za“, samim tim odluka nije donesena“, ističe se u novom podnesku sudu M&V Company.

Glavna rasprava nastavlja se u Privrednom sudu 22. novembra. EPCG je u junu za oko 32 miliona preuzela Rudnik uglja. Pojedinačno najviše novca, oko 12,8 miliona eura dobila je A2A, zatim država 10,08 miliona, pa brat crnogorskog predsjednikaAco Đukanović oko 3,84 miliona eura.

Pisalo da je većina 51 odsto, a ne 0,08 odsto

Za odluku o preuzimanju akcija Rudnika uglja Pljevlja glasali su vlasnici 0,08 odsto akcijskog kapitala, jer su Vlada i A2A bili u konfliktu interesa, pa su presudili ti mali akcionari.

M&V Company tvrdi da je to nedovoljno, jer je i u pozivu za održavanje te skupštine EPCG navedeno da se ove odluke donose većinom od 51 odsto ukupnog broja akcija.

Bonus video: