Vlada će garantovati za finansijsku konsolidaciju opština

Vukićević je rekao da će Vlada bankama garantovati sredstvima Egalizacionog fonda, kao i da je spremna da, ukoliko se ta sredstva iscrpe, iskoristi mehanizam sredstava tekuće budžetske rezerve
92 pregleda 1 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Vlada, Foto: Vesko Belojević
Vlada Crne Gore, Vlada, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 23.07.2015. 15:39h

Vlada je danas zadužila Ministarstvo finansija da prilikom izrade nacrta zakona o budžetu za narednu godinu predvidi izdavanje državnih garancija za finansijsku konsolidaciju opština korisnica Egalizacionog fonda.

Generalni direktor Direktorata za budžet u Ministarstvu finansija, Nikola Vukićević, kazao je da će način obezbjeđenja opština prema centralnoj vlasti biti iznos do 70 miliona eura iz Egalizacionog fonda.

„Na taj način bi se refinansirale postojeće obaveze opština prema finansijskim institucijama, prije svega domaćim", kazao je Vukićević nakon sjednice Vlade, na kojoj je usvojena Informacija o stanju javnih finansija na lokalnom nivou.

On je rekao da će Vlada bankama garantovati sredstvima Egalizacionog fonda, kao i da je spremna da, ukoliko se ta sredstva iscrpe, iskoristi mehanizam sredstava tekuće budžetske rezerve.

„Ipak, mislim da su veoma male šanse da dođemo u pozciju da koristimo ta sredstva“, naveo je Vukićević.

On je dodao da je na taj nači predviđeno i izmirenje obaveza prema dobavljačima i realizacija socijalnog programa, dok refinansiranje kredita uzetih kod međunarodnih finansijskih institucija nije razmatrano, jer su oni dugoročni, razvojno orijentisani i izdati pod povoljnim uslovima.

Vukićević je objasnio da će lokalne samouprave biti u obavezi da sa Ministarstvom finansija zaključe sporazum, kojim će biti precizirane njihove obaveze kako bi se obezbijedila finansijska održivost.

„To će biti preduslov da se koristi garancija koju će dati Vlada“, saopštio je Vukićević.

On je kazao da se na taj način otvara mogućnost da se započne proces konsolidacije javnih finansija u lokalnim samoupravama, među kojima je i Opština Kolašin.

„To ne znači da su danas rješeni problemi Opštine Kolašin, već da je ona dobila dodatni podsticaj i garanciju Vlade da može da uđe u pregovore sa bankama o restrukturiranju duga“, objasnio je Vukićević.

On je dodao da će Ministarstvo finansija sjutra kontaktirati predstavnike Opštine Kolašin, u kojoj je stanje najalarmantnije, i poslati im materijal s kojim će se krenuti u novi ciklus pregovora sa bankama, kako bi se obezbjedio kredit za refinansiranje dospjelih obaveza i omogućio početak redovnog finansiranja.

Vukićević smatra i da nema razloga za nastavak procesom rebalansa budžeta.

„Vlada je stala iza zahtjeva Zajednice opština i lokalnih samouprava i smatramo da je to dovoljno obezbjeđenje da se premosti problem finansiranja lokalnih samouprava do donošenja zakona o budžetu za narednu godinu“, saopštio je Vukićević.

On je dodao da je planom akontativne raspodjele za sada obuhvaćeno 16 opština, među kojima je njih osam izrazilo želju da odmah krenu u proces restrukturiranja.

„To su opštine Berane, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plav, Pljevlja, Ulcinj i Cetinje. Ostavljena je mogućnost i ostalim opštinama koje su korisnice Egalizacionog fonda da krenu u taj proces“, naveo je Vukićević.

On je saopštio da je stanje u opštinama analizirano i da je u saradnji sa Zajednicom opština dobijen presjek, kojim je utvrđeno da je 65 miliona EUR nivo obaveza koje mogu da dođu u obzir po pitanju reprograma.

„Ne znači da će sve opštine iskoristiti ovaj mehanizam, ali Vlada je htjela da im na ovaj način pruži mogućnost da izađu iz teške finansijske situacije. Poenta je da se planom sanacije omogući njihova dugoročna finansijska održivost“, objasnio je Vukićević.

On je podsjetio da je većina opština upala u finansijsku krizu jer nije bila u stanju da vraća domaće i strane kredite uzete u vrijeme investicionog buma, kada je došlo i do povećanja broja zaposlenih i zarada. To je u periodu krize, od 2009. do 2012. godine, značajno opteretilo normalno funkcionisanje opština.

Vukićević je kazao da Ministarstvo nastavlja paralelno da vodi pregovore sa Svjetskom bankom (SB), koja je pokazala spremnost da pruži tehničku podršku ozdravljenju lokalnih samouprava u Crnoj Gori.

„Imamo nagovještaje da će SB razmotriti mogućnost da uđe i sa konkretnim finansijskim aranžmanom kako bi se lokalne samouprave ozdravile, ali o tome je još rano govoriti“, zaključio je Vukićević.

Bonus video: