Poljski privrednici spremni za saradnju sa crnogorskim proizvođačima

Pomoćnik ministra vanjskih poslova Poljske i predstavnici poljskih kompanija koje se bave agroindustrijom, proizvodnjom zelene energije, šumarstvom i drvnom industrijom, istraživanjima u oblastima poljoprivrede iznijeli su konkretne ideje i predloge daljeg širenja saradnje
0 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Vlada Crne Gore
Petar Ivanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 22.07.2015. 17:14h

Privrednici iz Poljske spremni su da sarađuju sa institucijama i proizvođačima iz Crne Gore, kao da investiraju u oblast agro-industrije, saopšteno je nakon sastanka crnogorskog ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića sa predstavnicima poljske delegacije.

Kako je saopšteno iz Minisatrstva, izvanredna saradnja Poljske i Crne Gore u oblasti poljoprivrede nastavlja se u pravcu konkretizovanja aktivnosti definisanih sporazumom o saradnji, koji su u Podgorici krajem prošle godine potpisali ministri poljoprivrede dvije zemlje.

„Na današnjem sastanku ministra Ivanovića sa saradnicima i predstavnika delegacije Poljske, koju u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori predvodi ministar vanjskih poslova Gregorž Setina, razgovaralo se o mogućnostima saradnje u oblasti laboratorijskog ispitivanja hrane, edukacije i usavršavanja crnogorskih studenata i stručnjaka, studijske posjete poljoprivrednih proizvođača i ekspertskoj pomoći tokom procesa pregovora sa EU“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, pomoćnik ministra vanjskih poslova Poljske, Katrižina Kacpercik, i predstavnici poljskih kompanija koje se bave agroindustrijom, proizvodnjom zelene energije, šumarstvom i drvnom industrijom, istraživanjima u oblastima poljoprivrede iznijeli su konkretne ideje i predloge daljeg širenja saradnje.

„Privrednici iz Poljske su izrazili spremnost da sarađuju sa institucijama i proizvođačima iz Crne Gore, kao da investiraju u oblast agro-industrije“, saopšteno je iz Ministarstva.

Ivanović je istakao da je Crna Gora zainteresovana da iskoristi iskustvo Poljske u pregovorima u oblasti poljoprivrede sa EU, koje je imalo za rezultat da ta zemlja postane jedna od najznačajnijih proizvođača hrane u Evropi.

„Posebno je važno, kako je dodao, iskustvo u procesu pregovora i povlačenju pretpristupnih fondova EU. Na sastanku se razgovaralo o ranijoj inicijativi za ekspertskom podrškom Poljske, tokom cijelog procesa pregovora Crne Gore u oblastima poljoprivrede“, dodaje se u saopštenju.

S obzirom na to da Poljska ima jednu od najbolje opremljenih laboratorija, kako se navodi, dogovoreno je da se intenzivira komunikacija na nivou instititucija dvije zemlje kako bi se potpisao sporazum o saradnji u oblasti laboratorijskog ispitivanja za sve ono što Crna Gora, prije svega zbog svoje veličine neće biti u mogućnosti da izgradi.

„Kako je riječ o sistemu bezbjednosti hrane i istraživanjimaa u oblasti poljoprivredi, ovo pitanje je posebno značajno. Istovremeno, razmotreni su i naredni koraci u cilju stavaranja više prilika za edukaciju i obuku mladih stručnjaka iz naše zemlje, posebno u oblasti veterine, na Univerzitetima u Poljskoj“, kazali su iz Ministarstva.

Ivanović je na sastanku podsjetio na intenzivnu komunikaciju između poljske kompanije POLMOT i Opštine Nikšić na realizaciji ideje da se u toj opštini sklapa dio poljoprivredne mehanizacije i izrazio očekivanje da će ovaj posao biti realizovan.

To je, ocijenio je Ivanović, važno za dalje jačanje povjerenja između dvije zemlje, jer svaka uspješna investicija dodatno pojačava saradnju.

Ivanović je podsjetio i na uspješno realizovanu studijsku posjetu crnogorskih poljoprivrednika Poljskoj, i uz zahvalnost na podršku ovoj ideji i vidu saradnje, predložio da se organizuje uzvratna posjeta poljskih poljoprivrednika Crnoj Gori.

Kako je saopšteno, ideja da posjete Crnu Goru zainteresovala je i predstavnike kompanija zainteresovanih za saradnju i investicije u Crnu Goru.

„Sastanku su prisustvovali predstavnici poljskih kompanija koji se bave proizvodnjom energije iz biomase i proizvodnjom finalnih drvnih proizvoda, te je dogovorena posjeta posebne delegacije koja će razmotriti oblasti za saradnju u šumarstvu i drvnoj industriji. Crna Gora ima za cilj da u toj oblasti unaprijedi sjemensko rasadničarsku proizvodnju i u tom pravcu traži podršku“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

Bonus video: