POSLANICI 10 PARTIJA POTPISALI

Predlog o osnivanju Odbora za praćenje realizacije autoputa predat Skupštini

„Današnjom predajom Predloga odluke u skupštinsku proceduru stekli su se uslovi da parlament uspostavi Odbor koji bi pratio realizaciju svih aspekata izgranje autoputa, najvećeg i najskupljeg infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori, čija samo prva faza vrijedi oko milijardu američkih dolara“, saopšteno je iz MANS-a
50 pregleda 2 komentar(a)
autoput, Foto: Screenshot (YouTube)
autoput, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 22.07.2015. 16:20h

Poslanici iz deset parlamentarnih partija predali su danas u skupštinsku proceduru MANS-ov Predlog odluke o obrazovanju Odbora za praćenje i kontrolu realizacije projekta izgradnje autoputa Bar-Boljare.

 Potpisnici predloga odluke su Jelisava Kalezić, Miodrag Lekić, Goran Danilović, Zoran Miljanić, Andrija Popović, Vladislav Bojović, Branka Bošnjak, Neven Gošović, Dritan Abazović, Snežana Jonica, Janko Vučinić, Srđan Perić i Milutin Đukanović.

„Današnjom predajom Predloga odluke u skupštinsku proceduru stekli su se uslovi da parlament uspostavi Odbor koji bi pratio realizaciju svih aspekata izgranje autoputa, najvećeg i najskupljeg infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori, čija samo prva faza vrijedi oko milijardu američkih dolara“, saopšteno je iz MANS-a.

 U MANS-u se, kako su naveli, s obzirom na to da su sada zadovoljene sve procesne pretpostavke, nadaju da će predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić hitno sazvati sjednicu Skupštine za kraj jula i da će na dnevni red te sjednice staviti Predlog odluke o obrazovanju Odbora za praćenje i kontrolu realizacije projekta izgradnje autoputa Bar-Boljare.

 Skupština bi, dodaje se, na ovaj način obezbijedila da novi Odbor već u septembru počne sa radom, odnosno sa kontrolom izgradnje autoputa.

 U MANS-u smatraju da o tome koliko je neophodno da praćenje i kontrola realizacije izgradnje autoputa hitno počne, najbolje svjedoče informacije koje su se danas čule u parlamentu, da je proces izbora podizvođača za različite faze izgradnje uveliko u toku.

„Tako smo danas na Premijerskom satu mogli da čujemo da je kineska kompanija sa nekim domaćim firmama podizvođačima već potpisala ugovore, da su sa nekima pregovori i finalnoj fazi, a među tim imenima mogla su se čuti i imena tajkunskih građevinskih kompanija koje slove za one veoma bliske vrhu crnogorske vlasti, kao što je Bemax“, kazali su iz MANS-a.

 To, kako navode, znači da će se finansijski rashodi za izgradnju autoputa dodatno intenzivirati u veoma kratkom periodu i da je hitno potrebno obezbijediti parlamentarnu kontrolu ovog projekta, posebno, dodaje se, imajući u vidu vrijednost projekta i ogroman novac koji se može zloupotrijebiti ukoliko se ne obezbijedi adekvatna kontrola.

„Takođe, ono sa čime bi novi Odbor već trebalo da se upozna je prije svega studija ekonomske opravdanosti na osnovu koje je dionica Smokovac-Mateševo odabrana kao prioritetna, kao i koji profil autoputa će se graditi i za koliko novca. Studija bi trebala da da i odgovore na pitanja koje su bile alternative ovome što je Vlada izabrala da radi, kao i koliki su bili troškovi i isplativost tih alternativa“, saopšteno je iz MANS-a.

 Kako se kaže u saopštenju, Odbor je, pored toga, već trebalo da se upozna sa svim isplatama koje su već izvršene za eksproprijaciju zemljišta na kojem su podignuti radnički kampovi, kao i zemljište na kojem se vrše pripremni radovi na pristupnim saobraćajnicama za priključak na prioritetnu dionicu.

„U tom smislu, bitno je pogledati odluke o utvrđivanju javnog interesa i sva rješenja i sporazume o naknadi koja su do sada donijeta, kao i ukupna cifra koja je plaćena do sada“, rekli su iz MANS-a.

 Odbor bi se, saopšteno je, već sada mogao upoznati sa organizacijom rada na gradilištu, odnosno koliko je radnika upošljeno, kao i koliko od njih otpada na kategoriju za koju je Vlada obezbijedila oslobađanje od poreza i doprinosa na zarade.

„Takođe, imajući u vidu da je kineska kompanija već uvezla određeni broj građevinskih mašina za potrebe izgradnje autoputa, Odbor bi se mogao upoznati sa postupkom oslobađanja od carinskih naknada u skladu sa Zakonom o autoputu i ukupnim iznosom novčanih davanja čijeg plaćanja je do sada Vlada oslobodila kineskog partnera“, poručeno je iz MANS-a.

 Kako se dodaje, do sada sklopljeni ugovori sa podizvođačima bi takođe mogli da budu predmet interesovanja Odbora, njihove vrijednosti i iznos finansijskih beneficija koje proističu iz tih ugovora.

„Posebno bi za Odbor mogli da budu ugovori sa domaćim i stranim kompanijama o snadbijevanju različitim materijalom, počev od goriva, betona i čelika, pa sve do svakodnevnih potreba radne snage na gradilištu“, kaže se u saopštenju.

 Iz MANS-a su pozvali Krivokapića da hitno sazove sjednicu parlamenta za kraj jula i da na taj način omogući da se Odluka o obrazovanju Odbora za praćenje i kontrolu realizacije projekta izgradnje autoputa Bar-Boljare usvoji prije početka ljetnje pauze u Skupštini.

„Smatramo da je obaveza svih poslanika u Skupštini, bez obzira na to kojoj partiji pripadali, da daju podršku osnivanju Odbora koji bi pratio izgradnju autoputa i na taj način zaštite novac i interese crnogorskih građana“, poručeno je iz MANS-a.

Preporučujemo za Vas