Boksitaši traže iste uslove koji važe za penzionere KAP-a

„Podnijećemo krivične prijave i tražiti da se počinioci najstrože kazne. Ne znam zašto je to urađeno, kada smo se nakon protesta sa ministrom dogovorili da se mašine neće pokretati. Sve je to namjerno urađeno da se mašine onesposobe ne za rad, nego za pokretanje uopšte“, kazao je Đilas
103 pregleda 3 komentar(a)
Rudnik boksita, Foto: Ivan Petrušić
Rudnik boksita, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 22.07.2015. 14:04h

Radnici nikšićkih Rudnika boksita koji su stekli uslov za penziju neće napustiti preduzeće sve dok im se radni staž ne poveže po obračunatim, a ne minimalnim zaradama, i dok ne budu uključeni u socijalni program koji je Skupština nedavno usvojila, ali tiče se samo radnika podgoričkog Kombinata aluminijuma.

„Tražimo da nam se u pisanoj formi garantuje da će nam radni staž biti povezan po obračunatim zaradama, da će nam, prije nego što odemo u penziju, biti isplaćena sva dugovanja, kao i da će biti nadoknađena sredstva koja smo izdvajali za stambeni fond. Takođe tražimo da za nas važi isti socijalni program koji važi za penzionere KAP-a, jer smo bili vezane firme, imali iste vlasnike i isti scenario je napravljen“, kazali su u ime radnika koji su se prijavili za socijalni program i koji stiču uslov za penziju Radoje Radojević, Dragan Plavšić i Ratko Šćepanović.

Za sada su se za socijalni program prijavila 104 radnika, od kojih većina stiče uslov za penziju u koju bi otišli bez otpremnina, dok bi ostali, koji mogu da se prijave do kraja godine, dobili otpremnine u iznosu od šest do 13,3 hiljada eura.

„Radnici su izrazili nezadovoljstvo zbog odugovlačenja i nerješavanja situacije u Boksitima. Ukoliko naši zahtjevi ne budu ispunjeni radnici su spremni na radikalnije poteze u cilju zaštite svojih prava na rad, primanje i na izdržavanje svojih porodica“, poručili su budući penzioneri Boksita.

Kazali su da radne knjižice neće podizati sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Skupština je prošle sedmice usvojila Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a koji su zbog stečaja morali da odu u prijevremenu penziju. Tim zakonom će za 420 penzionera do 31.marta biti isplaćeno 5,5 miliona eura za otpremnine, u prosjeku po deset hiljada.

Sindikati Boksita najavili su da će od svih poslaničkih klubova, Skupštine, Vlade i Ministarstva ekonomije tražiti da se realizuju zaključci koji su usvojeni prije dvije godine a kojima je predviđeno da svi radnici Boksita i KAP-a koji ostanu bez posla dobiju otpremnine shodno kolektivnim ugovorima koji su važili prije uvođenja stečaja.

Neko otuđio djelove sa radnih mašina

Prema riječima Radojevića, Plavšića i Šćepanovića, neko je oštetio i otuđio djelove sa radnih mašina koje su se nalazile u krugu centralne radionice i tako ih onesposobio za rad. Riječ je o damperu i utovarnoj lopati, mašinama kojima su radnici Boksita 18.juna, nezadovoljni odlukom Odbora povjerilaca da odbiju ponudu Neksana za kupovinu imovine preduzeća, krenuli sa Zagrada put Podgorice.

„Vizuelnim pregledom ustanovljeno je otuđenje cijevi za gorivo, električnih ventila i elektro instalacija na damperu i na utovarivaču, kao i oštećenje na većini kamiona za prevoz rude. Onesposobljene su mašine za rad koje su bile u krugu radionice i koje je čuvalo privatno obezbjeđenje i policija“, kazali su radnici.

O pričinjenoj šteti, koja tek treba da se utvrdi, a prema njihovim riječima riječ je o povećem materijalnom iznosu, obavijestili su koordinatore obezbjeđenja Boksita, koordinatore i radnike privatnog obezbjeđenja, kao i policiju, koja je napravila uviđaj.

„Zahtjevamo od nadležnih organa da istraži postupak, otkrije počinioce i kazni ih po zakonu. Radnici su posebno ogorčeni zbog ovakvog postupka“, kazali su Radojević, Plavšić i Šćepanović.

Predsjedik Sindikata radnika Boksita Ilija Đilas kazao je da je više štete na vozilima napravljeno nego za proteklih 20.godina.

"To je udar na Boksite i na sve nas. U petak ćemo imati sastanak i sa sastanka poslaćemo dopise Vladi i Ministarstvu ekonomije da tražimo da se pronađe počinilac i odmah nadoknadi šteta. Mi nijesmo huligani i mi to nijesmo uradili. Obezbjeđenje koje je plaćeno da čuva imovinu mora imati imena onih koji su ušli kroz kapiju i uradili to što su uradili. Ako ne mogu da čuvaju imovinu onda nam i ne trebaju. Tamo se i policija nalazi“, kazao je Đilas.

Prema njegovim riječima inženjeri i rukovaoci građevinskih mašina obići će kopove i ostale mašine i postrojenja kako bi utvrdili da li je i na njima bilo štete.

„Podnijećemo krivične prijave i tražiti da se počinioci najstrože kazne. Ne znam zašto je to urađeno, kada smo se nakon protesta sa ministrom dogovorili da se mašine neće pokretati. Sve je to namjerno urađeno da se mašine onesposobe ne za rad, nego za pokretanje uopšte“, kazao je Đilas.

Bonus video: