Crna Gora privlačna poljskim proizvođačima

"Veliki broj stanovnika Poljske, njih 40 miliona za nas su veliko tržište i taj potencijal je nešto što vjerujem da će naši privrednici iskoristiti", naveo je Zloković i dodao da je ove godine broj čarter letova iz Poljske veći u odnosu na prošlu godinu
96 pregleda 0 komentar(a)
Lidia Ziaja, Stanko Zloković, Foto: PKCG
Lidia Ziaja, Stanko Zloković, Foto: PKCG
Ažurirano: 22.07.2015. 14:34h

Crna Gora je kao turistička država privlačna poljskim kompanijama, posebno proizvođačima kozmetičkih proizvoda, ocijenjeno je danas na poslovnom forumu u crnogorskoj Privrednoj komori (PKCG).

Šef prodajnog sektora u kompaniji Ziaja, Lidia Ziaja, kazala je da, iako je crnogorsko tržište malo, sa svega 600 hiljada stanovnika, ima veliki potencijal za plasiranje proizvoda zbog izuzetno velikog broja turista koji je posjete.

Ona je navela da njena firma ne plasira proizvode samo za crnogorske građane, već ozbiljno računa na turiste koji dolaze u Crnu Goru, a njih je oko dva miliona.

"Mi smo porodična firma stara 25 godina, koja je na crnogorsko tržište došla tako što nas je kontaktirala osoba, naš sadašnji partner, koja je vidjela proizvode Ziaje u marketu u Hrvatskoj i poželjela da se oni nađu i u Crnoj Gori", rekla je Ziaja, koja učestvuje na Forumu crnogorskih i poljskih privrednika.

Na pitanje da li se isplati ulagati na malom tržištu kao što je crnogorsko, ona je odgovorila da imaju veliki broj kozmetičkih proizvoda, za odrasle, djecu i SPA centre, koje mogu plasirati i na manja i na veća tržišta, tako da sa finansijske strane to mogu podnijeti.

Potpredsjednik PKCG, Stanko Zloković očekuje da crnogorski privrednici uspostave saradnju sa kolegama iz Poljske.

Prema njegovim riječima, Poljska je šesta ekonomija u Evropi, a potencijal za saradnju, prije svega u turizmu, je veliki.

"Veliki broj stanovnika Poljske, njih 40 miliona za nas su veliko tržište i taj potencijal je nešto što vjerujem da će naši privrednici iskoristiti", naveo je Zloković i dodao da je ove godine broj čarter letova iz Poljske veći u odnosu na prošlu godinu.

Prema njegovim riječima, postoje mogućnosti za saradnju i na polju energetike i u nizu drugih aktivnosti koji crnogorski privrednici očekuju.

On je ukazao na nizak nivo trgovinske razmjene koji je prošle godine godine iznosio 24 miliona eura, a ove godine, kako je dodao postoji rast od 20 odsto.

Zloković je naveo da je nivo investicija poljske privrede u Crnu Goru u periodu od 2007. godine do danas 52 miliona eura.

»Očekujem da se na današnjem forumu naprave konkretni dogovori i potpišu konkretni sporazumi, što je i krajnji cilj današnjeg skupa«, kazao je Zloković.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Poljske, Katarzyna Kacperczyk je saopštila da očekuje saradnju u oblastima poljoprivrede, energetike, zaštite životne sredine, kao i u oblasti transporta i infrastrukture.

Ona smatra da je turizam izuzetan potencijal, i u toj oblasti su potrebna velika ulaganja, i da su informisani da Crna Gora ima potrebe za hotelima visoke kategorije.

Ona je najavila da će se danas potpisati Sporazum o ekonomskoj diplomatiji.

»Sporazum je izuzetno važan i on će predvidjeti bolju saradnju i kontakt institucija dvije države«, ocijenila je Kacperczyk.

Bonus video: