Poljaci bliski Pejoviću žele rudu

Predstavnike firme Onico radnici nedavno otjerali sa rudokopa Zagrad. Onico se bavi trgovinom nafte i gasa
3 komentar(a)
rudokop Zagrad, Foto: Ivan Petrušić
rudokop Zagrad, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 22.07.2015. 15:06h

Na javni oglas za koncesije boksita u Nikšiću, ponudu je dostavila jedino kompanije Onico SA iz Poljske, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Prema nezvaničnim informacija “Vijesti”, poljska firma je povezana sa vlasnikom Uniproma Veselinom Pejovićem. Predstavnici ove firme su ranije organizovali sastanke sa bivšom stečajnom upravom Rudnika boksita u Pejovićevom hotelu.

Uniprom već godinu upravlja Kombinatom aluminijuma, a ako uplati preostalih 14 miliona u oktobru bi posato vlasnik i zvanično. Iz Ministarstva je najavljeno da će se narednih dana izvršiti evaluacija i ocjena pristigle ponude.

Poljaci su se i na drugom i trećem propalom tenderu interesovali za kupovinu imovine Rudnika boksita iz stečajne mase, ali nikada nijesu poslali ponudu. Na sajtu ove kompanije navedno je da je osnovana 2008. godine i da joj je osnovna djelatnost trgovina naftnim derivatima i gasom.

Osim u Poljskoj, tim poslom se bavi u još nekoliko država EU. U jednom dostupnom poslovnom izvještaju se navodi da je firma 2012. imala neto profit od milion eura.

Najveći vlasnik sa 40 odsto kompanije je poljski biznismen Tomas Turk, koji je i predsjednik borda direktora. Preostali broj akcija ima više firmi i fondova. Na zvaničnom sajtu nigdje se ne navodi da se bave preradom ili trgovinom rude ili proizvodnjom aluminijuma.

Predstavnici firme Onico imali su i neprijatan susret sa radnicima Rudnika boksita koji su ih prilikom obilaska rudokopa otjerali prije skoro dva mjeseca.

Zbog toga nijesu ni poslali ponudu na četvrtom propalom tenderu, a predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić nakon tog nemilog događaja obavijestio je predstavnike dva sindikata Boksita da su Poljaci navodno odustali od kupovine imovine nikšićke kompanije.

Rudari su otjerali Poljake iz devastiranog sela Zagrad u kojem se nalazi istoimeni rudokop. Tokom protesta rudara, sredinom juna ove godine, radnik Božidar Đilas upozorio je javno da nijednoj firmi osim Neksanu stanovnici sela Zagrad "neće dozvoliti da uđe u rudokop na toj lokaciji”.

Neksan biznismena Miodraga Davidovića je neposrednom pogodbom nudio 4,4 miliona eura za kupovinu imovine Boksita iz stečajne mase i 600.000 eura za socijalni program radnika.

Imajući u vidu predviđeni minimalni obim proizvodnje od 200.000 tona godišnje, za ponuđena četiri nalazišta rude Zagrad, Đurakov do II, Štitovo II, i Biočki stan, minimalna koncesiona naknada može iznositi od 101.320 eura do 303.960 eura u zavisnosti od toga na kojim ležištima će se zasnovati koncesija, ponuđenog obima proizvodnje i ponuđenog procentualnog iznosa koncesione naknade.

Radnici kažu da Poljaci moraju pregovarati sa njima o uslovima

"Ako Ministarstvo ekonomije prihvati ponudu poljske firme moraće da se pregovara i sa nama o broju radnika koji će biti angažovani, kao i o visini zarada. Ne smije njihova ponuda biti gora od one koju nam je nudio Neksan”, poručio je šef Samostalnog sindikata Boksita Borislav Bojanović.

Do kraja mjeseca stečajna uprava bi trebalo da objavi novi oglas za prodaju imovine Rudnika boksita putem licitacije. Na tom nadmetanju minimalna cijena će biti oko 5,4 miliona eura ili 10 odsto niža u odnosu na prethodnu.

Bonus video: