Duplo naplate i pritiskaju sud

Iz EPCG navode da CGES istu naknadu naplaćuje od potrošača i od njih uz odobrenje RAE
83 pregleda 3 komentar(a)
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 21.07.2015. 19:15h

Povodom teksta “EPCG da plati 8 miliona, a ne potrošači” i izjave izvršnog direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Ivana Bulatovića reagovala je Elektroprivreda ističući da je krajnje neprofesionalno da Bulatović iznosi u javnost temu koja je još predmet sudskih procesa i to pred Vrhovnim i Ustavnim sudom, jer se na ovaj način vrši pritisak na sud.

"Takođe, Bulatović navodi da će CGES kod Regulatora, u slučaju nepovoljnog ishoda sudskog spora po njih, zatražiti korekcije regulatorno dozvoljenog prihoda koji nije ispunjen. Ovom izjavom, aludira se da je EPCG kriva što CGES nije ispunio svoj regulisani prihod, a što nije tačno”, saopštili su iz EPCG.

Sa druge strane, kako su dalje naveli iz EPCG, ukoliko odluka suda bude u korist CGES-a, “to ne podrazumijeva da će potrošači biti oslobođeni plaćanja naknada CGES-u, jer upravo RAE utvrđuje ili odobrava naknade koje potrošači imaju obavezu da plate”.

“Zbog toga, ostaje u potpunosti nejasna izjava Bulatovića, da bi u slučaju bilo koje odluke nadležnih sudskih institucija EPCG bila razlog za prelivanje troškova na krajnje potrošače. Važno je istaći da upravo EPCG nije željela da retroaktivno naplati potošačima, za CGES, troškove 'G komponente' za prvih sedam mjeseci 2014.”, dodaje se u reagovanju.

Do 1. januara 2014, na osnovu odluke RAE, ukupan trošak snosili su kupci, a od tada, odlukom RAE, dio kupci, a dio EPCG.

“I tu naravno ne bi bilo ništa sporno da je Regulator za dio koji od 1. januara nadoknađuju proizvođači, umanjio dio koji nadoknađuju potrošači. Uvođenjem naknade koju plaćaju domaći proizvođači, a zadržavanjem već utvrđene naknade koju plaćaju kupci za period 01. 01 - 31. 07. 2014. godine, RAE je CGES stavila u privilegovani položaj na način što praktično istu uslugu naplaćuje dva puta“, istakli su iz EPCG.

EPCG to ne dovodi u pitanje da naknadu za “G - komponentu” i za korišćenje prenosnog sistema plaćaju proizvođači, ali navode da je cijena koju je utvrdio CGES, a odobrio RAE 2,49 eura po MWh.

“Koliko je ta cijena realna govori i podatak sekretarijata za energetiku EU koji predlažu da taj iznos maksimalno bude do 0,5 eura po MWh. Ovaj podatak se može provjeriti u dokumentu “The Guidelines for a Common Regulatory Approach to Transmission Charging” a u vezi regulative “Commission REGULATION (EU) No 838/2010 23. September 2010”, naveli su iz EPCG i dokument dostavili u prilogu.

Iz EPCG su saopštili da je već poznato da je CGES za isporuku struje KAP-u, koju je preuzela iz interkonekcije, u cjelosti izmirila i to na način što je raspisala tender za kupovinu te energije.

“Sa druge strane, CGES odbija da našoj kompaniji izmiri iste obaveze tj. za energiju koju je EPCG isporučila CGES-u za potrebe KAP-a, po osnovu pomoćnih i sistemskih usluga, shodno Zakonu o energetici. Obaveze CGES-a prema EPCG po ovom osnovu iznose preko 8,1 miliona eura i nastale su prije usvajanja obaveza za “G komponentu”, zbog čegaje i EPCG tražila poravnanje međusobnih potraživanja”, navodi se u reagovanju.

EPCG: CGES želi ugovore po kojima samo on zarađuje

“Navodi CGES-a o navodnom odbijanju EPCG da potpiše Ugovor o korišćenju prenosne mreže za potrebe proizvođača (G Komponente) u potpunosti su netačni”, tvrde iz EPCG.

Oni navode da su kao odgovorna kompanija dostavili CGES-u nacrte svih ugovora koje su međusobno bili u obavezi da potpišu, ali da ih je CGES odbio.

“Umjesto da zaključimo sve zakonom definisane ugovore, CGES je inistirao da se potpišu selektivno samo oni na osnovu kojih samo oni ostvaruju prihod. A mi poručujemo da poštujemo zakone u cjelosti, ne biramo selektivno samo one koji su u našem interesu”, zaključili su iz EPCG.

Bonus video: