MANS: Većina partija za osnivanje Odbora za praćenje realizacije autoputa

Potpisivanje predloga odluke su za sada najavili Jelisava Kalezić, Miodrag Lekić, Goran Danilović, Zoran Miljanić, Andrija Popović, Vladislav Bojović, Branka Bošnjak, Neven Gošović, Dritan Abazović, Snežana Jonica, Janko Vučinić, Srđan Perić i Milutin Đukanović
5 komentar(a)
autoput Bar - Boljare, Foto: Msp.gov.me
autoput Bar - Boljare, Foto: Msp.gov.me
Ažurirano: 21.07.2015. 16:16h

Inicijativa Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da se osnuje Odbor za praćenje i kontrolu realizacije projekta izgradnje auto puta Bar – Boljare dobila je podršku većine parlamentarnih političkih partija.

Kako je saopšteno iz MANS-a 13 poslanika iz 10 parlamentarnih partija je najavilo da će potpisati i predati u skupštinsku proceduru zajednički Predlog odluke o obrazovanju Odbora za praćenje i kontrolu realizacije projekta izgradnje auto puta Bar – Boljare.

Potpisivanje predloga odluke su za sada najavili Jelisava Kalezić, Miodrag Lekić, Goran Danilović, Zoran Miljanić, Andrija Popović, Vladislav Bojović, Branka Bošnjak, Neven Gošović, Dritan Abazović, Snežana Jonica, Janko Vučinić, Srđan Perić i Milutin Đukanović.

"Pored ovih, imamo najave i nekih drugih poslanika, uključujući i poslanike SDP-a, da su načelno zainteresovani da potpišu i predaju u skupštinsku proceduru pomenutu Odluku. Predlogom odluke o obrazovanju Odbora za praćenje realizacije projekta izgradnje auto puta Bar – Boljare definisan je set konkretnih kontrolnih mehanizama koje Parlament može iskoristiti kako bi osigurao punu kontrolu najvećeg infrastrukturnog projekta u istoriji Crne Gore. Tako na primjer, prema odredbama predložene Odluke, Odbor za praćenje i kontrolu realizacije auto puta Bar-Boljare ima pravo da od državnih organa, institucija i pravnih lica koja vrše poslove od javnog interesa ili upravljaju javnim fondovima ili koriste sredstva iz javnih prihoda ili zajmova za izgradnju auto puta Bar-Boljare zatraži sve podatke, dokumenta i informacije od značaja za rad Odbora", navodi se u saopštenju MANS-a.

Dodaje se da su državni organi, institucije i pravna lica obavezna da Odboru dostave podatke u roku od 8 dana, a da se svi podaci objavljuju na sajtu Skupštine. Na taj način, kako navode u MANS-u, omogućiće se informisanost o ovom projektu ne samo za članove odbora i poslanike, već i za cjelokupnu crnogorsku javnost.

"Odbor takođe ima pravo da održava konsultativna i kontrolna saslušanja, kako bi prikupio dodatne informacije koje se tiču realizacije izgradnje auto puta, te da razmatra predstavke fizičkih i pravnih lica koje mogu ukazati na probleme i nedoslednosti u sprovođenju ovog projekta. Prema predloženoj Odluci, Odbor ima pravo i da koristi i sve ostale poslovničke mehanizme, uključujući i donošenje preporuka, zaključaka i drugih akata, kako bi u punoj mjeri obezbijedio transparentnu i zakonitu realizaciju projekta izgradnje auto puta. Na ovaj način, omogućeno je sistemsko praćenje realizacije projekta izgradnje auto puta, a Parlament u punoj mjeri preuzima svoju Ustavnu poziciju da kontrolise rad izvršne vlasti, posebno imajući u vidu da se radi o projektu čija samo prva faza vrijedi skoro milijardu američkih dolara, a koju će crnogorski građani višestruko platiti".

U MANS-u se nadaju da će Predlog odluke biti upućen u skupštinsku proceduru u što hitnijem roku, da će Skupština razmotriti podnijeti Predlog i da će poslanici o njemu raspravljati i glasati prije početka ljetnje pauze, kako bi se Odbor hitno uspostavio i kako bi se od samog početka realizacije projekta izgradnje auto puta obezbijedila njegova puna parlamentarna kontrola.

"Ipak, iako najveći broj parlamentarnih partija podržava predloženu odluku, apelujemo i na poslanike vladajuće DPS da učine isto kao i njihove kolege iz drugih partija, kako bi se obezbijedili konkretni mehanizmi kojima bi Parlament nadzirao najveći crnogorski infrastrukturni projekat, jer je to pitanje od najvećeg interesa za crnogorske građane, imajući u vidu cijenu koja će za ovaj infrastrukturni objekat biti plaćena".

Iz MANS-a su pozvali poslanike DPS-a "da otkažu poslušnost domaćim tajkunima bliskim vrhu vlasti".

"Koji planiraju da se nezakonito bogate na račun izgradnje crnogorskog auto puta i na račun crnogorskih građana koji izgradnju auto puta plaćaju. Kroz podršku za osnivanje Odbora za praćenje realizacije projekta izgradnje auto puta poslanici DPS-a bi pokazali da im je interes crnogorskih građana važniji od privatnih interesa pojedinih građevinskih tajkuna", zaključuje se u saopštenju MANS-a.

Bonus video: