PLAĆENI SADRŽAJ

Preuzmite ovih 50 eura i počnite da zarađujete na cijeni nafte na svjetskoj berzi

U utorak, 14. jula zaključen je istorijski sporazum oko nuklearnog programa Irana. Ovaj dogovor otvoriće vrata ukidanju sankcija, što će omogućiti Iranu da poveća svoju proizvodnju i izvoz nafte
6 komentar(a)
Nafta, Foto: Shutterstock
Nafta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.07.2015. 09:42h

FXLider, specijalno čitocima Vijesti, daje 50 eura namijenjenih za trgovanje cijenom nafte na svjetskoj berzi, jedinoj berzi na kojoj možete zaraditi i na rastu ali i na padu cijene.

Preuzmite 50 eura za trgovanje ovdje.

U utorak, 14. jula zaključen je istorijski sporazum oko nuklearnog programa Irana. Ovaj dogovor otvoriće vrata ukidanju sankcija, što će omogućiti Iranu da poveća svoju proizvodnju i izvoz nafte.

Sporazum bi takođe mogao da ima i veliki uticaj na globalno tržište nafte jer bi mogao da oslobodi do sada nekorišćene zalihe. Međutim, i pored postignutog dogovora, prema procjenama analitičara biće potrebno najmanje šest godina prije nego što iranska nafta zaista ostvari značajniji uticaj na globalni nivo zaliha.

"Prije nego što sankcije u potpunosti budu ukinute mnogo toga još treba proceduralno da bude urađeno. Prije svega ovaj dogovor mora da odobri i Savjet bezbjednosti Ujedinjenih Nacija ali i Kongres Sjedinjenih Američkih Država, što dodatno produžava vrijeme njegove primjene. Male su šanse da će iranska nafta doći do tržišta prije 2016. godine, jer prije toga i Međunarodna agencija za atomsku energiju treba da završi inspekciju i o tome podnese izvještaj. Tek tada bi sankcije mogle da budu ukinute", kažu u FXLider-u.

U kraćem vremenskom periodu, na primjer u narednih godinu dana, uticaj iranskog dogovora imaće minimalan uticaj na tržište nafte, sa ne više od 500.000 barela u danu.

Međutim na duži rok, kada velike međunarodne kompanije počnu sa mega projektima, uticaj može biti ogroman, sa preko 3 miliona barela u danu dodatnih zaliha.

"Iz ovog razloga u skorijoj budućnosti moglo bi se očekivati da cijena nastavi da se kreće između 50 i 60 dolara po barelu, dok u narednih nekoliko godina možemo očekivati jači pritisak na cijenu upravo zbog povećanja već prekomjernih zaliha", navode u FXLider-u.

Preuzmite 50 eura za trgovanje ovdje.

Ponovo obnovljena proizvodnja nafte u Iranu ima potencijal da izazove negativan pritisak na cijenu jer sadašnji učesnici na tržištu žele da održe svoj prihod od izvoza ali i tržišni udio. Dokle god OPEC ostane dosljedan u svojoj strategiji nesmanjivanja proizvodnje, kojom udaljava sa tržišta proizvođače sa višim troškovima proizvodnje, cijena će ostati u silaznom trendu. Pored toga, ovu pretpostavku podržava i očekivanje da Federalne Rezerve uskoro povećaju referentne kamatne stope što će dodatno osnažiti dolar i negativno uticati na svu robu koja je denominovana u dolarima među kojima je i nafta.

FXLider ima saradnju sa Fortrade Limited – kompanijom autorizovanom i regulisanom u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.

Upozorenje o riziku i odricanje od odgovornosti

Ugovori za razliku u cijeni (CFD) predstavljaju proizvode koji se oslanjaju na finansijski leveridž i nose visok nivo rizika za Vaš kapital jer cijene mogu brzo da postanu nepovoljne za Vas. Gubici mogu da premaše Vaše depozite i od Vas bi se moglo zahtijevati da izvršite dodatne uplate. Ovi proizvodi možda neće biti prikladni za sve klijente i zbog toga morate biti sigurni da ste razumjeli rizike, a potražite i nezavisan savjet. Ovaj materijal ne predstavlja ponudu, traženje niti transakciju u pogledu bilo kog finansijskog instrumenta. FXLider ne prihvata nikakvu odgovornost za bilo kakvu upotrebu ovih komentara niti za posljedice koje iz toga mogu da proisteknu. Ne daje se nikakvo uvjeravanje niti garancija za tačnost ili potpunost ovih podataka. Sljedstveno tome, svako lice koje postupi prema njima, čini to u potpunosti na sopstveni rizik.

Stavovi izraženi u tekstu ne odražavaju stavove redakcije "Vijesti".